Wat begon als een tramverbinding tussen Enschede en Glanerbrug, groeide uit tot een van de grootste stads- en streekvervoerbedrijven in Twente. Nu opent Stichting Historische TET-bus een eigen museum voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie en verhalen van het voormalige openbaarvervoersbedrijf.
In 1999 ging het Twentse buslijnennet op in Connexxion. Inmiddels is Arriva verantwoordelijk voor het busvervoer in Twente. Van Daalen benadrukt dat de TET meer was dan alleen stads- en streekvervoer. “We verzorgden schoolzwemmen, schoolreisjes en fabrieksvervoer van en naar de textielindustrie. De TET was een enorm bedrijf met een belangrijke rol hier in Twente.”
In 2011 kocht de stichting de oude stadsbus uit 1967 en restaureerde deze volledig. “Daar zijn we met een club van veertien man wel zo’n drie jaar druk mee bezig geweest.” legt Rob van Daalen, voorzitter van de club, uit. “Ons doel is om de bus en de TET-geschiedenis in stand te houden.”
Vervalste strippenkaarten, schaalmodellen, oude foto’s en koersrollen - naast de laatst overgebleven rijdende TET-bus, heeft de groep vrijwilligers allerlei voorwerpen verzameld voor in het museum. “Mensen komen vaak spullen brengen. Als we nog meer ruimtes hadden, dan hadden we die ook kunnen vullen,” vertelt Cor Verbeek, oudste lid van de stichting. “De jeugd van tegenwoordig scant gewoon een ov-kaart, die weet niet meer wat strippenkaarten zijn.”
De geschiedenis van de TET mag volgens Van Daalen niet vergeten worden. “Het verleden moet ook een plek krijgen in de toekomst, anders verdwijnt het. We zien nu de elektrische bussen rondrijden, maar dit was natuurlijk het begin.”
De stichting maakt nog steeds ritten met de bus, bijvoorbeeld voor bruiloften en jubilea, maar ook voor ouderen uit verzorgingstehuizen in Enschede. “Wij krijgen geen subsidies, dus we organiseren de ritten om financieel gezond te blijven. Bovendien is het voor de ouderen geweldig om even terug in de tijd te gaan,” legt Van Daalen uit.
De groep vrijwilligers komt elke donderdagavond bijeen om zich in te zetten voor de stichting en het onderhoud van de bus. Sommigen van hen werken nog steeds bij Arriva. “Wij zijn apetrots dat we ooit zelf eens bij de TET hebben gewerkt, het zit natuurlijk in de genen.”
Iedere eerste woensdag van de maand is het TET-museum aan de Ir. Ingenieur Schiffstraat 250 A geopend van 13.00 tot 17.00 uur.