De ingrediënten: een voetbalclub, twee handenvol leerlingen uit groep vijf, vijf weken Duckies lezen en daar vijf keer verduiveld lastige vragen over krijgen. De eerste editie van ‘De Letters van FC Twente’ kwam zondagmiddag ten einde. Met Wout Brama op doel.
Twaalf kinderen van basisscholen de Spinner, de Koning en de Windroos zijn in de afgelopen weken vijf keer bij elkaar gekomen rond FC Twente en de Donald Duck. Met maar één opdracht: elke week de nieuwe editie heel goed lezen. Met als enige doel daar plezier in te krijgen.
De kinderen - tien jongens en twee meisjes - zijn door hun leerkracht gevraagd of zij mee wilden doen. Allemaal hebben ze moeite met lezen, om uiteenlopende redenen. En zij zijn de enigen niet. Dat geldt voor bijna een kwart van de Enschedese bevolking.
Als we de mensen die ervoor hebben doorgeleerd mogen geloven, is groep vijf van de basisschool wat dat betreft doorslaggevend. Wie dan de lol van taal en lezen niet te pakken krijgt, loopt dik kans nooit meer aan te haken.
Het was Enschedeër Willy Berends die iets wilde doen aan dat percentage laaggeletterden in zijn stad. Als kind verslond hij de Donald Duck. En hij is altijd kind gebleven. Berends, actief binnen ‘Scoren in de Wijk’, de maatschappelijke tak van FC Twente, rook een gouden kans in de combinatie FC Twente en die kwaker uit Duckstad.
Wat nou als je kinderen zou meenemen op een reisje langs het voetbalmekka van Twente èn de wereld van Donald, Dagobert, Goofy, Mickey en noem al die onsterfelijke figuren die Disney bedacht maar op. De wereld die door de generaties heen voor tallozen het begin van lezen is geweest. ‘De Letters van FC Twente’ was geboren.
Zondagmiddag kwam er een einde aan de eerste editie van dat programma van Berends. Alle deelnemende kinderen woonden met vader of moeder de wedstrijd FC Twente-N.E.C. bij. Vlak voor het beginsignaal in het doel bij vak P. Met die letters en Wout Brama, die bij een eerdere bijeenkomst hun held was geworden.
Lees verder onder de afbeelding.
Die letters zijn replica’s van letters op spandoeken in het stadion. Dik vijf weken geleden, bij het eerste bezoek aan de Grolsch Veste, moesten die op de tribunes worden getraceerd en werd er een woordenspel mee gedaan. Als aftrap van het programma.
De eerste geluiden over het effect van ‘De Letters van FC Twente’ zijn veelbelovend. Ouders melden dat hun zoon er een AVI-niveau op vooruit is gegaan. Een Syrische moeder leest fanatiek mee en heeft een heel trits nieuwe Nederlandse woorden geleerd. Bijna alle deelnemertjes kunnen niet wachten tot de nieuwe Donald Duck op de deurmat ploft.
Dat van de Duckies op de deurmat is omdat de uitgever van de Donald Duck ook een duit in het projectzakje deed. Alle kinderen - en reken de ouders en broertjes en zusjes gerust mee - hebben een jaarabonnement gekregen.
‘De Letters van FC Twente’ krijgt binnenkort een vervolg met een groep kinderen van scholen in Glanerbrug. Berends hoopt dat het project voet aan de grond krijgt in heel Enschede: “Ik gun dit de kinderen in de stad die moeite met lezen hebben.”
1Twente maakte opnamen van alle bijeenkomsten, op scholen en bij kinderen thuis. Binnenkort verschijnt er een documentaire over ‘De Letters van FC Twente’.