Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Hoe laat is het? Solidari-tijd!' Grote opkomst bij protestmars tegen ontslagen aan de UT

Met kartonnen bordjes, flyers en megafoons verzamelen ruim driehonderd medewerkers en studenten van de UT zich maandagmiddag voor een 'solidarity walk' op de campus. Die wordt gehouden om steun te betuigen aan de 47 ontslagen collega's van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW).

Volgens Elias, lid van Twente for Protest en PhD Philosophy student, is het tijd voor solidariteit. “We zijn hier vandaag om onze solidariteit te tonen en duidelijk te maken dat de medewerkers er niet alleen voor staan. Daarnaast willen we een boodschap afgeven met het oog op eventuele toekomstige bezuinigingen.”

Opkomst

De student is blij met de grote opkomst. “Ik had misschien veertig mensen verwacht.” De massale deelname benadrukt volgens Elias de enorme impact van de bezuinigingen op de UT. “We accepteren geen ontslagen meer. Als er bezuinigd moet worden, mag dat niet ten koste gaan van de medewerkers.”

Reorganisatie

Janine Post, universitair hoofddocent bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen, hoopt door mee te lopen met de mars beter inzicht te krijgen in de reorganisatie. “Ongeveer de helft van onze afdeling is weg. Dat is een grote klap, niet alleen voor het onderzoek dat we doen, maar ook voor het onderwijs en de financiering. We missen nu mensen die de primaire taken van de universiteit uitvoeren.”

Universiteit Twente letters
Lees ook
Tientallen medewerkers per direct ontslagen bij UT Enschede: 'Had nog gewoon colleges staan deze week'

Volgens Post is het een onwerkelijke situatie. “Ik probeer er grip op te krijgen en ik hoop dat het toch nog gedeeltelijk teruggedraaid kan worden, ook al is daar weinig hoop voor.”

Onzekerheid

"Een andere oplossing is nu moeilijk, maar een goed begin zou zijn als we als één universiteit verantwoordelijkheid nemen, in plaats van per faculteit," legt Post uit. Volgens haar kent de universiteit vele managementlagen, die ook onder het personeel niet altijd helder zijn. "Het moet duidelijker worden wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de financiële stromen lopen. Als dat voor mij al onduidelijk is, denk ik dat dat voor veel anderen ook geldt."

Elias dat dit niet de laatste actie is. “We moeten niet gewoon naar huis gaan en denken dat we ons steentje hebben bijgedragen, maar doorgaan met demonstreren.”

  • Hoe laat is het
    Beeld: Noor Schafraad
  • Buiten bij het rode gebouw
    Beeld: Noor Schafraad
  • Lopen op het pleintje
    Beeld: Noor Schafraad
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.