Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wachtlijst voor sociale huurwoning in Enschede dreigt enorm te worden door nieuwe wet: 'Duizenden extra zoekenden'

sociale huurwoning
Beeld: 1Twente

Het wetsvoorstel om statushouders geen voorrang meer te geven bij sociale huurwoningen, kan grote gevolgen hebben voor Enschede. Daarvoor waarschuwt wethouder Arjan Kampman. Hij vreest dat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen in de stad enorm zullen worden, aangezien de stad gebruik maakt van een lotingssysteem. Daardoor dreigen Enschedeërs zelf nog moeilijker aan een woning te kunnen komen.

Elke gemeente in Nederland moet jaarlijks verplicht een aantal statushouders - dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning - huisvesten. Op sommige plekken krijgen zij voorrang op een woning, maar die 'voorkeursbehandeling' verdwijnt. Het idee erachter is dat iedere woningzoekende, statushouder of niet, gelijk behandeld wordt.

Lotingssysteem voor iedereen

Het afschaffen van de voorrangsregel leidt ertoe dat de groep woningzoekenden in Nederland plots groter wordt. En juist voor een stad als Enschede, met relatief veel sociale huur, kan dat volgens wethouder Arjan Kampman (PvdA) desastreus uitpakken.

"In Enschede hebben we voor sociale huurwoningen een lotingssysteem. Daar kan iedere Nederlander aan meedoen", zegt Kampman. Hij wijst erop dat andere grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, dat lotingssysteem niet hebben en veelal met wachtlijsten voor sociale huurwoningen werken. De afschaffing van de voorrangsregel voor statushouders kan ertoe leiden dat zij in die steden achteraan in de rij moeten aansluiten - en dus naar plaatsen met een lotingssysteem zullen uitwijken.

'Zien we nu al gebeuren'

Kampman denkt dat daardoor straks een "veel grotere groep" via dat lotingssysteem een gooi doet naar een woning in Enschede. "Daar waar een lotingssysteem is, zullen mensen zich gaan inschrijven. Dat zien we nu al gebeuren bij heel veel sociale vraagstukken, waarbij mensen naar Enschede verwezen worden om mee te doen, als je op andere plekken niet aan de beurt komt."

De Enschedese wethouder vindt dat andere steden "hun verantwoordelijkheid moeten nemen", omdat hij vreest dat steden die weinig sociale huur hebben en niet met een lotingssysteem werken, straks niets meer hoeven te doen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.