Het CBR blijft maar last houden van intimidaties van voormalig oud-rijschoolhouder Henrie Kamps uit Neede. Dat meldt Oost. Een paar maanden na de opening van het examencentrum in Hengelo, dreigt het CBR de locatie te sluiten als er niet fatsoenlijk examens kunnen worden afgenomen. De kwestie tussen de oud-rijschoolhouder en het CBR duurt al enkele jaren.
In oktober 2024 opende het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) haar nieuwe examencentrum in Hengelo. Daarvoor zat het examencentrum in Enschede, waar het CBR ook werd gehinderd door de oud-rijschoolhouder.
Recent zou Kamps meerdere examens hebben verstoord. Het CBR eist nu ingrijpen van het 'bevoegd gezag'. "Ik vind het vooral ontzettend vervelend voor de kandidaten die in Hengelo afrijden", zegt CBR-directeur Alexander Pechtold. "We hebben daar een prachtig mooie, nieuwe locatie. Die gaan we ook niet zomaar sluiten, dat is niet aan de orde. Maar het kan ook niet zo zijn dat we last hebben van iemand die in zijn auto kandidaten achtervolgt tijdens rijexamens. En dat gebeurt nu bijna dagelijks."
"De kandidaat staat al onder stress, want het is een examen", stelt Pechtold. "Dan word je tijdens je examen ook nog gevolgd door iemand die zegt dat-ie met een journalistiek product bezig is." Pechtold weet ook niet meer hoe hij het 'onderzoek' van Kamps kan stoppen. "Dit duurt nu al jaren, maar het leidt niet tot een journalistiek product."
Pechtold wil dat mensen hun rijbewijs kunnen halen op een prettige, eerlijke manier. "Een eenling probeert dit nu al jaren te verstoren", vervolgt hij. "Dat heeft ons ontzettend veel geld gekost. Uiteindelijk geld van kandidaten."
Het CBR heeft er volgens hem alles aan gedaan om de examens zonder gedoe af te laten nemen. Dat leidde tot verschillende rechtszaken. Ook kreeg Kamps een gebiedsverbod opgelegd. "We hebben alles ingezet om het netjes te houden. Toen we nog in Enschede zaten, hebben we al eens drie dagen de dienstverlening helemaal stop moeten leggen om onze eigen mensen te beschermen. In Hengelo is het gewoon weer begonnen. Vandaag lees ik dat meneer aankondigt desnoods naar Almelo of Deventer te gaan als we in Hengelo stoppen. Dan houdt het helemaal niet op."
Vooral de kandidaten zijn de dupe van de wantoestanden, vindt de CBR-directeur. "Als je tijdens een examen wordt gevolgd, dan kan er stress in de auto zijn of het examen kan niet op een goede manier worden afgenomen. Ook de examinator is afgeleid als dat gebeurt, want die is verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Vervolgens kan een examen worden afgebroken. Gelukkig kunnen we op heel korte termijn het examen opnieuw inplannen", geeft hij aan. "Maar het mag niet een soort 'lotto' zijn. Dat als er auto's de weg opgaan voor een examen, we ons moeten afvragen welke auto er nu weer wordt gevolgd. Dat levert teveel gedoe op."
Als oud-rijschoolhouder Kamps echt misstanden bij het CBR op het spoor is, hij na al die jaren maar eens moet aantonen wat hij in handen heeft. "Het is hem bij de rechter niet gelukt om dat te vertellen. Daar zijn wij ook in het gelijk gesteld. We hebben bovendien een afkoelingsperiode gehad door het gebiedsverbod." De directeur hoopt dat de burgemeester van Hengelo het gebiedsverbod verlengt. Al kan die maatregel naar eigen zeggen niet eeuwig blijven duren.
"We hebben inderdaad een keer een gebiedsverbod opgelegd, dat heeft ook geholpen", reageert burgemeester Sander Schelberg van Hengelo. "Het nadeel is wel dat de man in kwestie (Henrie Kamps, red.) nu zegt: 'als het niet in Hengelo kan, dan gaan we het ergens anders doen.' Dat is natuurlijk een heel groot probleem. Dan kun je weer van voren af aan beginnen."
Een gebiedsverbod moet volgens de burgemeester ook goed gefundeerd zijn. "Je kunt niet zomaar een gebiedsverbod opleggen, omdat het je niet zint als burgemeester. Je moet dat echt zorgvuldig en goed onderbouwen. Daar zijn we uiteraard mee bezig samen met CBR. Maar daarmee is het niet opgelost omdat ik dat maar een beperkt aantal keren kan opleggen voor een beperkt aantal periodes."
"Op een gegeven moment moet er iets gebeuren waarbij ook de oud-rijschoolhouder geholpen wordt", geeft Pechtold aan. "Zo langzamerhand ken ik het dossier van a tot z. De oud-rijschoolhouder zit kennelijk met iets waar hij hopelijk ook hulp bij krijgt, maar dat ligt niet bij het CBR. Hij heeft kennelijk conflicten gehad en daardoor dit gedrag ontwikkeld. Ik vind dat ook hem een helpende hand moet worden aangeboden. Dit gedrag is natuurlijk heel raar. Maar het is niet mijn taak om daar verder in op te treden."
Ondertussen is er van alles geprobeerd om Kamps weg te houden bij de rijexamens. Verschillende gesprekken en briefwisselingen boden geen soelaas. "We zijn meerdere malen bij de rechter geweest, hebben met deurwaarders en dwangsommen gewerkt en hij kreeg een gebiedsverbod opgelegd", vult Pechtold aan. "We dachten na de verhuizing van Enschede naar Hengelo op een nieuwe plek de gemoederen weer tot rust te kunnen brengen, maar het gaat door. Hij dreigt zelfs dat hij zijn acties wil uitbreiden. Dat kan ik niet accepteren. Niet voor de kandidaten, de collega's en de rijscholen die hier ontzettend mee zitten en er ook de dupe van zijn."
Activiteiten in Hengelo opschorten brengt logischerwijs ook weer een ander soort hinder met zich mee. Dat zal volgens Pechtold dan ook een allerlaatste 'paardenmiddel' zijn. "Vooralsnog hoop ik dat een gebiedsverbod gaat werken. Maar een gebiedsverbod kun je niet blijven opleggen. Dat is waarom ik nu de noodklok luid. Ik kan naar de rechter blijven gaan en de burgemeester blijven vragen om te helpen, maar uiteindelijk zal de oud-rijschoolhouder geholpen moeten worden."
Zijn spreekwoordelijke gereedschapskist is nu leeg, na drie jaar en meer dan een miljoen euro aan kosten om bewakers in te zetten, examens te herplaatsen en rechtszaken te voeren. "Dit is niet normaal", stelt Pechtold. "Ik zie dat er een soort gat zit tussen mensen die niet helemaal verward zijn, zich ook niet schuldig maken aan criminele acties. Maar die er wel voor zorgen dat de bedrijfsvoering, waar we allemaal recht op hebben: op een eerlijke en fatsoenlijke manier een rijbewijs kunnen halen, niet gestoord wordt door een conflict waar ik nog steeds niet achter kom wat nou eigenlijk het conflict is. Dat maakt een oplossing wel erg lastig."