Een motie van Progressief Dinkelland waarin het college wordt opgedragen op korte termijn met een voorstel te komen voor een locatie waar een AZC kan worden ingericht, heeft de politieke verhoudingen op scherp gesteld in de gemeente Dinkelland. De motie legt ook een bommetje onder de coalitie omdat de VVD als enige fractie tegen stemde. Fractievoorzitter Joris Poffers bleef tijdens de gemeenteraadsvergadering onwrikbaar in z’n standpunt: “Wij willen geen AZC in Dinkelland!”
Ook na een langdurige schorsing, waarin werd gepoogd de coalitiepartijen Lokaal Dinkelland (8 zetels), Progressief Dinkelland (2 zetels) en VVD (3 zetels) alsnog op één lijn te krijgen, bleek Poffers als enige niet van mening veranderd. “We agreed to disagree”, klonk het zuinigjes. Van een breuk in de coalitie was volgens hem geen sprake en ook de fractieleiders van Progressief Dinkelland en Lokaal Dinkelland spraken van ‘constructief overleg’. Waarbij Wilma Riesmeijer van Progressief Dinkelland wel moest toegeven dat de partijen ‘verschillend in dit dossier zitten’.
Wiesmeijer gooide met haar motie de knuppel in het hoenderhok om de politieke impasse te doorbreken, waardoor de gemeente Dinkelland niet voldoet aan de taakstelling voor de opvang van 41 statushouders en inmiddels onder verscherpt toezicht staat van de Provincie Overijssel. Intussen begint de tijd te dringen want minister Faber heeft de gemeente middels een ‘verdeelbesluit’ opgedragen om uiterlijk 1 juli 2025 met een voorstel te komen voor de opvang van 129 reguliere asielzoekers en 24 alleenstaande minderjarige asielzoekers.
Met de nu aangenomen motie draagt de raad (met uitzondering van de VVD) het college op om in de eerstvolgende raadsvergadering een voorstel te doen voor een locatie waar door middel van semi-permanente of permanente woningbouw een AZC kan worden ingericht voor tenminste het aantal asielzoekers conform de taakstelling. Als de raad daarmee akkoord gaat, kan zo snel mogelijk worden gestart met de bouw van een nieuwe woonwijk die naast invulling van de taakstelling voor asielzoekers mogelijk ook geschikt is voor de huisvesting van statushouders (1/3) en starters en senioren (2/3).
Wiesmeijer noemde het bij het indienen van de motie ‘beschamend’ dat de gemeente Dinkelland nu te boek staat als een ‘weigergemeente’. “We zijn de regie kwijt.” Opmerkelijk genoeg kreeg haar kritische betoog bijval van de grootste coalitiepartij Lokaal Dinkelland. Benny Tijkotte liet weten dat zijn fractie niet stond te juichen om de motie te steunen. “Maar, we zullen wel moeten. We moeten voldoen aan de wettelijke taakstelling. Als we dat niet doen, krijgen we het opgelegd.” Tijkotte waarschuwde voor ‘Albergse toestanden’.
Vanuit de oppositie trok Marc Smellink van het CDA (7 zetels) ongekend fel van leer tegen het college. Hij zei zich diep te schamen dat de gemeenteraad het college moet oproepen om ‘onze wettelijke plicht te vervullen’. Hij hield het college – door hem omschreven als een stuurloos schip - voor dat het huisvesten van statushouders jarenlang een wettelijke plicht is. En dat het college voor niets meer of minder is aangesteld dan het uitvoeren van de wet.
In niet mis te verstane bewoordingen verweet Smellink het college dat het er maar niet in slaagt te voldoen aan de wettelijke opgave. Dinkelland scoort, als het gaat om de opvang van asielzoekers en statushouders, volgens hem in Twente het slechts en staat onder verscherpt toezicht van de provincie. Vergelijkbare gemeenten zoals Borne, Losser, Hellendoorn, Oldenzaal en Haaksbergen lukt dit wel. Waarom zij wel en wij niet?”
Tijdens het debat in de gemeenteraad somde Marc Smellink (CDA) nog eens op wat er in de afgelopen jaren allemaal misging bij het zoeken naar locaties voor de opvang van asielzoekers.
‘In november van 2022 werd door het college aangekondigd een asielopvang voor de duur van twee jaar in Noord-Deurningen te realiseren. Een maand later, december 2022 werd daar door het college vanaf gezien. In augustus van 2023 werd door het college de ontwikkeling van het terrein Bögelscamp in Denekamp aangekondigd, met onder andere flexwoningen voor statushouders en starters. Daar werd wederom een maand later, september 2023 vanaf gezien. In april van 2024 werd door het college een locatie aangewezen om een azc in te richten, aan de Foksweg in Denekamp. Nog geen maand later, mei 2024 trok het college het voorstel weer in.’
Wethouder Cel Severijn (Progressief Dinkelland) werd door de nota bene door z’n eigen fractie ingediende motie in een lastig parket gebracht. “De raad heeft in al haar wijsheid besloten op de pauzeknop te drukken.” Hij doelde daarbij op een amendement, waardoor de gemeente een afwachtende houding aanneemt bij de asielopvang. Daarmee kaatste hij ook de bal terug naar Joris Poffers (VVD), die, zoekend naar een geitenpaadje, vroeg of er nog een soort ‘uitruil’ mogelijk is met de opvang van statushouders in hotel Dinkeloord op Lossers grondgebied.
Smellink noemde de handelwijze van het college in dit dossier ‘amateuristisch en onnavolgbaar’. ”We voldoen willens en wetens niet aan twee wetten. De Huisvestingswet en Spreidingswet.” Nu het verdeelbesluit door minister Faber is genomen staat Dinkelland voor 153 opvangplaatsen ‘aan de lat’. Volgens Smellink geeft Dinkelland – net als bij het windbeleid – het stuur uit handen. Hij noemde het te bizar voor woorden dat het college op het laatste moment nog met een extra scenario op de proppen kwam: wachten tot er een aanwijzingsbesluit komt om dan alsnog de wettelijke verplichte capaciteit te realiseren. “Deze coalitie, met de VVD voorop, is als een stuurman die weigert het roer vast te houden.”