Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil rioolwater onderzoeken op resten harddrugs: 'Moeten gebruik niet normaal vinden'

Drugs toilet
Beeld: .

Welke drugs gebruiken Enschedeërs? En hoeveel? De gemeente wil inzicht krijgen in deze vraagstukken met behulp van rioolwateronderzoek. Deze en andere maatregelen zijn onderdeel van een drugsbestrijdingsfonds, dat in het leven wordt geroepen op verzoek van de gemeenteraad.

Tijdens het begrotingsdebat op 6 november 2023 diende de VVD een voorstel (amendement) in voor de oprichting van een zogeheten drugsbestrijdingsfonds. Dat fonds - met daarin 500.000 euro - moet helpen bij de preventie van harddrugsgebruik. Het voorstel werd unaniem, dus door de gehele gemeenteraad, aangenomen.

Voorlichting onder jongeren

Voor een 'preventieplan' is adviesbureau HHM (bekend van de tijdnormen in de huishoudelijke hulp) in de arm genomen. De doelstelling luidt om in de komende drie jaar het harddrugsgebruik onder jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar te verminderen.

Op scholen, op festivals en in wijkcentra zal er dus voorlichting worden gegeven over de (schadelijke) gevolgen van harddrugsgebruik. Maar niet alleen jongeren worden geïnformeerd: ook hun ouders, docenten, agenten, horecapersoneel, wijkcoaches en jongerenwerkers.

Drugsresten in het riool

Maar om te weten welk harddrugsgebruik je gaat proberen te ontmoedigen, moet je natuurlijk wel in beeld hebben hoeveel en welke harddrugs er überhaupt worden gebruikt door Enschedeërs.

Een rioolwateronderzoek moet uitkomst bieden. In het rioolwater zijn resten van medicijnen - en dus ook van harddrugs - terug te vinden. Onderzoeksbureau KWR gaat dat onderzoek uitvoeren en vergelijken met uitkomsten uit andere gemeenten. Kosten: 32.500 euro. Voor nog eens 52.000 euro zet de GGD Twente een vragenlijst onder jongeren uit over hun drugsgebruik.

'Ieder pilletje maakt criminaliteit mogelijk'

Zo is voor 420.000 euro van het budget uit drugsbestrijdingsfonds al een besteding gevonden. Het grootste deel (120.000 euro) gaat overigens naar de projectleider van het preventieplan, die tot en met 2027 betaald moet worden.

In een persverklaring zegt wethouder Harmjan Vedder blij te zijn met het drugsbestrijdingsplan. "We willen dat kinderen en jongeren gezond opgroeien", aldus Vedder. "We moeten ervan af dat harddrugsgebruik normaal wordt gevonden. Het is schadelijk voor je gezondheid, en met ieder pilletje dat je neemt, maak je criminaliteit mede mogelijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.