Verkeer
Stuur appje
Zoek

Komst van praktijkgerichte hbo-opleiding naar Hengelo niet haalbaar: 'Vraag is of baten opwegen tegen kosten'

Saxion
ROC van Twente, Saxion en gemeente Hengelo zien geen ruimte voor een zogenaamde Associate degree-opleidingen (Ad) in de stad.
Beeld: Henk ten Harkel

Een nieuwe, tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding in Hengelo als brug naar een volledige hbo-bachelor? De gemeenteraad van Hengelo zag het idee helemaal zitten en gaf het college van B en W vorig jaar via een motie de opdracht om in gesprek te gaan met ROC van Twente en Saxion. De conclusie? De onderwijsinstellingen en de gemeente zien geen ruimte voor deze zogenaamde 'Associate degree-opleidingen' (Ad) in de stad.

Eén van de argumenten die wordt gegeven is dat er in de regio momenteel voldoende opleidingen zijn: "Daarmee is de markt gevuld en wordt voldaan aan de vraag die er is onder studenten in de regio", schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Niche-opleidingen

Er zou mogelijk wel nog ruimte zijn voor heel specifieke studies, zogeheten 'niche-opleidingen', maar om zoiets in Hengelo van de grond te tillen, dat zou financieel niet haalbaar zijn. "Alleen al met de opleiding zelf zou een investering van 300.000 euro zijn gemoeid, waarbij de vraag is wat het oplevert." Als er al wordt gekozen om een extra opleiding op te zetten, dan ligt het voor de hand om dat binnen Saxion zelf te doen.

'Extra stimulans'

"Voor mbo-studenten is het fijn om in een hbo-setting te zitten met meerdere opleidingen, blijkt uit ervaringen van ROC-studenten. Het geeft ze een extra stimulans en motivatie om naar het hbo te gaan. Een Ad-opleiding in een apart gebouw los van de andere opleidingen kan hier niet aan voldoen. Ook een Ad-opleiding binnen de ROC-muren heeft niet dat effect."

Samenwerking

Een ander argument om geen aparte praktijkgerichte hbo-opleiding in Hengelo op te zetten is dat ROC van Twente en Saxion al veel samenwerken. In de afgelopen jaren zijn er zo’n tien voltijd en een aantal deeltijd Ad-opleidingen ontwikkeld. Deze opleidingen zijn gevestigd op de locaties van Saxion in Enschede, Deventer en Apeldoorn.

ROC van Twente en Saxion werken daarnaast ook al samen op het gebied van doorstroom van studenten van het mbo naar het hbo. "Er wordt al jaren ingezet om mbo-studenten al tijdens hun studie met verschillende activiteiten, programma’s en routes kennis te laten maken met studeren aan het hbo."

Doorgroeimogelijkheden

De vorig jaar door de gemeenteraad aangenomen motie was een initiatief van VVD, PVV, D66, PvdA, CDA en Hengelose Burgers. De zes partijen vinden dat toegang tot onderwijs en doorgroeimogelijkheden belangrijke facetten zijn om talent in de regio te behouden. Het Hengelose college erkent zelf ook het belang daarvan: "Daarom is het goed om te horen dat Saxion en ROC veel samenwerken, zowel op het gebied van de ontwikkeling van Associate degree-opleidingen als op het gebied van doorstroomtrajecten van mbo naar hbo."

In Hengelo waren vroeger meerdere hbo-opleidingen gevestigd, waaronder de lerarenopleiding en de pabo Edith Stein. Die werd in 2015 ondergebracht bij Saxion. Alleen Hogeschool TIO, een particuliere onderwijsinstelling, is nog in Hengelo te vinden.

Doorstroming

Het collegejaar 2024/2025 stroomden 1.474 Hengelose havo-studenten door naar Saxion. Het meerendeel van de mbo’ers die doorstromen naar het hbo gaat ook naar naar deze school. In 2023/2024 waren dat 149 mbo-studenten van de locatie in Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.