Verkeer
Stuur appje
Zoek

Failliete Hengelose slotenmaker op Canarische Eilanden: geen boekhouding, wel onbetaalde bekeuringen

250306 slotenmaker AI OOST
De failliete slotenmaker heeft een bezoekadres op de Canarische Eilanden.
Beeld: oost / gemaakt met AI

Een sloten- en sleutelspecialist met een Hollands klinkende naam als De Echte Slotenmaker, maar met een bezoekadres op de Canarische Eilanden. Vooralsnog zit de curator die het bankroet van de failliete Hengelose slotenmaker onderzoekt, met een heleboel vragen. Een boekhouding is er bijvoorbeeld niet. Wél heeft het bedrijf een stokoude Seat Ibiza op naam staan met onbetaald gebleven aanslagen voor de motorrijtuigenbelasting en meerdere verkeersboetes.

De directeur-eigenaar uit Bergentheim is geen onbekende in het 'faillissementencircuit': eerder ging namelijk al zijn detacheringsbureau Warkende Handen in Enschede op de fles en daarvoor tuimelde in 2018 zijn bedrijf HB Twente Detachering uit Tubbergen om.

Bergdorp

De Echte Slotenmaker is volgens eigen opgaaf gespecialiseerd in het plaatsen en repareren van sloten en deurbeslag. Met een bezoekadres in San Bartolome de Tirajana, een bergdorp op het Canarische Eiland Gran Canaria.

Maar sinds de oprichting in 2021 is er geen enkele boekhouding bijgehouden. Omdat er ook nooit sprake was van bedrijfsactiviteiten, liet de directeur-eigenaar tegenover de curator weten.

Dat blijkt uit het eergisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Hugo Koop. De ondernemer verblijft overigens zelf gewoon in Nederland.

Seat Ibiza

Behalve met vragen zit de curator opgescheept met een aantal onbetaalde rekeningen. Zo heeft zowel de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) als de Belastingdienst zich bij hem gemeld. Dit omdat De Echte Slotenmaker een Seat Ibiza uit 2003 op naam heeft staan. Daarmee is voor een kleine duizend euro aan verkeersboetes begaan die nog niet zijn betaald. Bovendien liggen er nog meerdere onbetaalde aanslagen voor de motorrijtuigenbelasting.

De eigenaar van De Echte Slotenmaker heeft de curator laten weten dat hij de Seat al ruime tijd geleden heeft verkocht, waarna de nieuwe eigenaar een ongeluk met de auto zou hebben gehad. Bewijs daarvoor heeft de curator echter nog niet gekregen, zo schrijft hij in zijn verslag.

In beroep tegen bankroet

Het faillissement was aangevraagd door een leverancier van deurbeslag, maar de failliete ondernemer heeft tegenover de curator laten weten dat deze leverancier zijn rekening naar een verkeerd adres heeft gestuurd. Die nota had namelijk moeten worden gestuurd naar een ander bedrijf van de ondernemer.

Reden voor de ondernemer om beroep aan te tekenen tegen het faillissement. De rechtbank buigt zich hier momenteel over en velt binnen een week een oordeel.

Geen administratie

De curator meldt dat hij - wanneer het faillissement gehandhaafd blijft - aanvullend onderzoek gaat doen naar de rechtmatigheid van het bankroet. Reden is dat er helemaal geen administratie is bijgehouden en de verplichte jaarrekeningen niet zijn gedeponeerd, terwijl er wel sprake is van fiscale schulden en verkeersboetes.

De schuld van De Echte Slotenmaker is overigens beperkt. Behalve dat de bv voor een kleine tien mille bij de fiscus in het krijt staat, hebben zich drie schuldeisers gemeld met een claim van ruim 4000 euro. Daarvan komt 963 euro voor rekening van het CJIB voor de niet betaalde verkeersboetes.

Eerder failliet

Anders ligt het bij twee eerdere faillissementen. Nadat de stichting Warkende Handen een jaar na de oprichting in 2020 op de fles was gegaan, ontdekte curator Herman Versluis dat de ondernemer tienduizenden euro's uit zijn bedrijf had gehaald voor privégebruik. Onverantwoord, oordeelde de curator. Reden om de ondernemer privé aansprakelijk te stellen voor het faillissementstekort van ruim 70 mille. Daarover is uiteindelijk een schikking getroffen.

Bij HB Twente Detachering, dat in 2018 omviel, was sprake van een schuld van ruim 76 mille. Ook hier werd de ondernemer wegens onbehoorlijk bestuur privé aansprakelijk gesteld, waarna ook hier een schikking werd getroffen.

De betrokken curatoren stuitten in deze faillissementen overigens op hetzelfde probleem: het bleek telkens uiterst lastig om de boekhouding van de failliete bedrijven in handen te krijgen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.