Verkeer
Stuur appje
Zoek

Klassieke muziek uit Twente in strijd tegen polarisatie: 'Scheidslijn tussen idealisme en extremisme is flinterdun'

Het verhaal is super actueel. Hoe ver ga je voor je overtuigingen? Hoe goed moet je zijn om niet fout te zijn? Tegenwoordig dreigen tal van discussies uit de hand te lopen, omdat mensen te overtuigd zijn van hun eigen gelijk. Het in Enschede gevestigde Consensus Vocalis brengt over dat thema de muziekvoorstelling OFFER op de Hengelose planken. "Het idee ligt er al jaren, maar actueler dan nu was het nooit."

Dat vertelt Francis Faas, directeur van Consensus Vocalis. Samen met schrijver Sophie Kassies is ze te gast bij 1Twente Vandaag: "Sophie is vanaf het begin, nu zes of zeven jaar geleden, betrokken. Eerst was de vrouwelijke hoofdpersoon een klimaatactiviste, later een jihadiste en toen we met productie aan de slag wilden, kwam corona. Inmiddels zijn we weer vijf jaar verder en laten we het soort extremisme maar onbenoemd."

Betere wereld

Samen met componist Lucas Wiegerink en regisseur Annechien Koerselman vertelt Kassies het verhaal van een jonge vrouw, die erg betrokken is bij de wereld om haar heen, maar vanuit die betrokkenheid radicaliseert en niet meer voor rede vatbaar lijkt. Aan de andere kant zijn er haar geliefde, die wel voeling blijft houden met de realiteit, en hun volgers ( (het twaalfkoppige koor) die vechten voor een betere wereld.

'Geen stellingname'

OFFER - je zou het mini-opera kunnen noemen - gaat over de aantrekkingskracht van radicaliteit en toont hoe dun de scheidslijn is tussen idealisme en extremisme. Kassies: "We laten ook onbenoemd of het verkeerd is wat de hoofdpersoon doet. Ik kan wel zeggen dat ze in haar eentje een aanslag beraamt. Ze is een soort Jeanne d'Arc van de 21e eeuw. Maar er is geen sprake van politieke stellingname. Is het goed of fout wat ze doet? Zeg het maar."

“Iedereen kan die vraag op zichzelf loslaten: doen we het goede als we blind achter onze overtuiging aanlopen?”

Faas is dolblij dat de voorstelling na jaren voorbereiden nu eindelijk staat en dat een paar van haar favoriete makers erbij betrokken zijn: "Ik vind de teksten van Sophie geweldig. We hebben al eerder samengewerkt en dat smaakte naar meer. Hetzelfde geldt voor de muziek van Lucas. Zijn muzikale idioom is geweldig. Om dat onder regie van Annechien samen te brengen is prachtig!"

Consensus Vocalis 2 Marco Borggreve
Lees ook
Enschedees koor krijgt na intrekken subsidie voor één jaar geld, maar daarna blijft het onzeker

Het gezelschap brengt de Nederlandstalige voorstelling voor het eerst op de planken tijdens een try-out op 14 maart in de Hengelose schouwburg. Een dag later is daar de première. Daarna zijn er uitvoeringen op 17 april (Deventer), 24 april (Zwolle) en 3 juli (Haarlem). Faas: "We zouden hem ook graag spelen voor middelbare scholen, maar die zijn nog niet erg happig. Hopelijk verandert dat nadat er goede recensies zijn verschenen. Deze voorstelling zou door zoveel mogelijk mensen gezien moeten worden."

Rillingen

Francis Faas krijgt steeds weer de rillingen als ze bedenkt hoe actueel de voorstelling is: "En hij wordt alleen maar actueler. De ondertitel luidt 'hoe goed moet je zijn om niet fout te zijn?' Iedereen kan die vraag op zichzelf loslaten: doen we het goede als we blind achter onze overtuiging aanlopen, zonder naar de ander te luisteren."

“Mooie en belangrijke dingen worden ons links en rechts afgepakt als we niet oppassen.”

De voorstelling gaat indirect ook over de rol van een club als Consensus Vocalis in het huidige tijdsgewricht: "Gezelschappen als het onze hebben met moeilijk. Mooie en belangrijke dingen worden ons links en rechts afgepakt als we niet oppassen." Ze memoreert de voortdurende strijd om subsidie en haar eigen ontslag nu ruim tien jaar geleden bij Muziekschool Hengelo: "Ik maakte muziekproducties voor kinderen. De interim-directeur had het over 'luxe', terwijl het daar juist mee begint. Kinderen enthousiast maken voor muziek, voor kunst."

icon_main_info_white_glyph

Consensus Vocalis

Het enige professionele vocale ensemble langs de oostelijke landsgrens werkt voor de verschillende projecten, die ze jaarlijks doen, met een groot aantal vocalisten, die allemaal auditie hebben gedaan om toegelaten te worden tot de pool. Het gaat om mensen uit heel West-Europa en soms zelfs van buiten Europa. De artistiek leider en de dirigent bepalen per stuk wie waarvoor geschikt is. Voor OFFER worden de hoofdrollen gespeeld/gezongen door Fanny Alofs en Berend Eijkhout. Slagwerker Colin Crandal heeft de muzikale hoofdrol. Het geheel wordt ondersteund door een ensemble van twaalf vocalisten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.