Verkeer
Stuur appje
Zoek

Op pad met de Enschedese handhaving: 'Steeds vaker fysiek en verbaal geweld tegen boa's'

RTV OOST handhavers enschede
Handhavers Richelle en Roebert in de binnenstad van Enschede
Beeld: OOST/Teun van der Velden

Steeds vaker worden boa's in onze provincie uitgescholden en wordt ook fysiek geweld gebruikt. In Enschede gaat het zelfs om meerdere fysieke belagingen van handhavers per jaar. Vanaf dit jaar zijn de buitengewoon opsporingsambtenaren in die gemeente uitgerust met handboeien en hebben ze meer bevoegdheden om bijvoorbeeld te fouilleren. Waar ze eerder nagenoeg kansloos waren tegen geweldplegers, kunnen ze nu beter voor zichzelf opkomen.

Per gemeente verschillen de bevoegdheden van de handhavers. Waar in de ene gemeente een boa is uitgerust met handboeien en een wapenstok, lopen ze in een andere gemeente met een bijna lege koppel om hun middel rond. De gemeente bepaalt welke bevoegdheden hun handhavers hebben binnen het domein waar ze werken.

Eigen veiligeid

In Enschede zijn de boa's blij met hun nieuwe bevoegdheden, die volgens hen ook hard nodig waren. "Helaas krijgen we te maken met fysiek en verbaal geweld", legt handhaver Richelle uit. "Vaak ook uit het niets", vult haar collega Roebert aan. "Dan komen we bij een melding waarbij we gewoon met iemand in gesprek willen gaan, maar dan loopt het uit de hand. Bijvoorbeeld omdat iemand verward gedrag vertoont."

Als dat de afgelopen jaren gebeurde, moesten de boa's een stap achteruit doen en wachten op de politie. Maar iemand in de boeien slaan zónder handboeien? Dat is natuurlijk geen optie. Ook mochten de handhavers niet iemand fouilleren om diegene te controleren op wapenbezit. Nu dus wel.

"Voor onze veiligheid is dat gewoon heel prettig", legt Richelle uit. "Nu kunnen we controleren of iemand bijvoorbeeld een mes op zak heeft. Ook mogen we nu iemand fouilleren waarvan we de identiteit niet kunnen vaststellen. Dan mogen we dus zoeken naar een ID-kaart. Vorig jaar moesten we hier de politie nog voor oproepen."

Tijdens een ochtenddienst lopen we een ronde met Richelle en Roebert door de stad. Toezicht houden is dan een van de belangrijkste taken. "We letten op allerlei dingen", legt Roebert uit. "Of er in het openbaar drank wordt gebruikt, of er nog zwervers in portieken liggen te slapen en of er misschien ergens illegaal afval gedumpt is."

RTV OOST Boas kijken in afval enschede
Een minder leuk klusje: Roebert zoekt naar adresgegevens in gedumpt afval
Beeld: OOST/Teun van der Velden

Als de handhavers richting de Irene Promenade lopen, komen ze een 'bekende' tegen. "Goedemorgen meneer", zegt Roebert enthousiast. "Wat bent u aan het drinken?" De man houdt een blikje verscholen achter zijn rug. Energydrink is het volgens hem, maar Roebert heeft er zijn twijfels bij. "We gaan dat gesprek niet aan met de insteek om iemand te beboeten. Maar we laten zien dat we er zijn en maken van de gelegenheid gebruik om even contact te leggen."

Richelle vult haar collega aan: "Ophouden in een portiek, zoals deze man doet, is niet toegestaan. Maar hij valt ook niemand lastig. Ik vind het dan ook niet nodig om hem direct weg te sturen."

Complimenten

De handboeien hebben de boa's vandaag niet nodig. En als het aan hen ligt, blijft dat zo. "Het mooiste aan het werk is dat je omgaat met mensen en hen kan helpen", stelt Richelle. "Daar heb je geen handboeien voor nodig. Maar het is wel fijn om ze te hebben, voor als het wel nodig is."

"Men heeft toch nog vaak het idee dat wij 'jagen' op mensen en boetes willen uitdelen", vult Roebert aan. "Maar dat is helemaal niet zo. Als we mensen helpen krijgen we gelukkig wel veel waardering terug. Dat is toch wel het mooiste van het werk."

icon_main_info_white_glyph

Geweldsmiddelen voor boa's

Er zijn allerlei categorieën boa's met verschillende bevoegdheden. Zo is bij Staatsbosbeheer een aantal boa's uitgerust met een vuurwapen, terwijl een boa die voor de gemeente toezicht houdt in de stad, daar niet mee uitgerust kan worden.

Voor de boa's in de gemeenten die toezicht houden (boa's in domein 1) is het qua geweldsmiddelen enkel mogelijk om een wapenstok of pepperspray te dragen. Daarvoor moet een gemeente wel een aanvraag indienen bij Justis, die namens de minister van Justitie en Veiligheid een besluit neemt.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.