Hengelo moet in de toekomst een échte fietsstad worden. Om dat te bereiken is het noodzakelijk dat er wordt geïnvesteerd in een beter fietsnetwerk, waaronder een zogeheten 'fietsring' om het centrum. Ook moet de verkeersveiligheid worden verbeterd en zijn meer parkeerfaciliteiten nodig. De gemeente wil dat in 2040 minimaal vijftig procent van de verplaatsingen binnen de stad met de fiets gebeurt. Plannen om tot een nog beter fietsklimaat te komen, staan in een nieuw fietsplan, dat deze week is gepresenteerd.
“Het gaat eigenlijk al best goed met de fiets in Hengelo”, zegt verkeerswethouder Hanneke Steen in het 1Twente-radioprogramma Twente wordt Wakker. "Zo’n veertig procent van alle verplaatsingen binnen de gemeente gaat op de fiets. We willen graag dat dit meer wordt. Meer mensen op de fiets, dat kan ook, maar dan moeten we daar wel wat voor doen.”
Steen wijst op de fietssnelweg F35 en een heleboel andere fietsroutes, die er zijn om van de ene kant naar de andere kant van de stad te komen. "Daar moet echt nog wel wat aan gebeuren. Er zijn hier en daar nog onveilige kruispunten en is soms de beleving niet zo mooi. Dat nodigt dan niet uit om op de fiets te stappen.”
Met een fietsring om de binnenstad kunnen inwoners en bezoekers in de toekomst makkelijker en sneller doorfietsen. Die hoeven dan niet meer door het centrum. Met een toename aan e-bikes en fatbikes zorgt dat soms voor gevaarlijke situaties op het stadserf met shared space voor voetgangers en tweewielers. “Eigenlijk vinden we dat de fietser te gast is in de binnenstad. De voetgangers moeten daar voorop staan."
Als het gaat om het realiseren van een beter en veiliger fietsnetwerk dan trekt Hengelo samen op met Enschede. "We kijken met elkaar hoe we de bereikbaarheid tussen de beide steden kunnen verbeteren. Daar zit ook het stuk Oude Molenweg in, waar je lang moet wachten, ook met de fiets. Daar moet écht wat aan gebeuren.”
De wethouder vanmorgen in het programma Twente wordt Wakker:
Ook de F35 wordt genoemd in het fietsplan. Die is nog niet klaar en heeft zeker in Hengelo nog de nodige aandachtspunten. “De realiteit is dat de F35 dwars door de binnenstad loopt. Een snelweg door een binnenstad is nooit erg goed, dus je ontkomt er niet aan dat je her en der onverwachts moet stoppen. Dat zal ook wel zo blijven, maar het geeft wel een mooie kans om te kijken hoe we de F35 verder kunnen innoveren.”
Steen ziet Hengelo in 2040 graag voorop lopen in het gebruik van technologie om fietsen aantrekkelijk en efficiënt te maken: "Innovaties versterken de gebruikerservaring en helpen om mensen op de fiets te krijgen. Zo willen we een proefvak inrichten op de F35 om innovatieve verkeersvoorzieningen te testen: zoals publieke fietstellers, dynamische reistijdinformatie en een digitaal complimentenbord."
Het Hengelose fietsplan is onderdeel van de ambitie die Hengelo en Enschede hebben om te groeien en de regio economisch verder te ontwikkelen. Hoe plannen gerealiseerd worden, moet nog nader worden uitgewerkt en ook welke financiële middelen daarvoor nodig zijn. Het fietsplan gaat daarom eerst naar de gemeenteraad.