Karlijn Morsink pleit ervoor om eens per jaar behalve vrouwen ook Twentse mannen en bedrijven die zich inzetten voor gendergelijkheid op een voetstuk te zetten. De Hengelose professor economie én Vrouw van het Jaar 2024 vertelt erover in de 1Twente-talkshow Hengeloos Peil: "Laten we niet alleen vrouwen nomineren, maar ook anderen die zich inzetten voor een meer diverse wereld."
Morsink doceert en doet onderzoek aan de Universiteit Utrecht naar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In haar rol als coach voor vrouwelijke promovendi helpt ze vrouwen zich staande te houden in een door mannen gedomineerde academische wereld.
Tijdens de verkiezing voor Twents Vrouw van het Jaar begin maart in het Hengelose stadhuis klonk een duidelijke oproep om niet alleen aandacht te besteden aan vrouwen, maar ook aan anderen die actief bijdragen aan meer gendergelijkheid.
“In Twente zijn al veel bedrijven, organisaties en mannen die zich proactief inzetten om de rol van vrouwen te versterken. Wellicht kunnen we hen ook nomineren voor een prijs”, aldus Morsink. De Hengelose maakt deel uit van de organisatie voor het komende jaar en heeft dus een forse vinger in de pap wat dit betreft.
In Hengeloos Peil vertelt Morsink over hoe ze het afgelopen jaar haar titel heeft uitgedragen: "Ik ben me bewuster geworden van mijn rol als vrouw. Ik moet mijn stem niet alleen gebruiken om de problematiek met cijfers en data in kaart te brengen, zoals ik in m'n werk doe, maar heb ook zeker een rol in het promoten van vrouwen binnen mijn vakgebied. Slechts vijftien procent van de hoogleraren economie in Nederland is vrouw.”
Naast Karlijn Morsink is ook cabaretier/zangeres Marije Bruinsma te gast in Hengeloos Peil. De oud-Hengelose bracht twee expliciete nummers ten gehore in het programma, die als ‘feministisch en ‘activistisch’ omschreven zouden kunnen worden. Zo zong ze het Baarmoederlied en Seksdroom over Thierry. Kijk het optreden en het gesprek dat Niels Veurink met haar had hier (of onder dit artikel) terug.
Karlijn Morsink geeft aan dat ze het belangrijk vindt wat Marije laat zien in haar werk: “Je bent een stem voor deze generatie en komt op voor vrouwen.” Allebei zijn ze zich bewust van hun functie als rolmodel. Marije Bruinsma ziet daarnaast van jongs af aan haar moeder als zodanig, vertelt ze: “Mijn moeder werkte als huisarts in een tijd waarin weinig vrouwen deze functie hadden. Zij heeft mij doen beseffen dat mensen heel anders deden tegen vrouwen dan dat ik gewend was. Het was een cultuurshock voor mij toen ik in de buitenwereld kwam.”