Hengelo heeft er in 2024 zo’n 517 nieuwe woningen bij gekregen. Er werden 171 woningen gesloopt - waaronder veel woningen in de Nijverheid - om plaats te maken voor nieuwbouw. Netto komt dat neer op 346 nieuwe woningen. Hengelo wil er de komende tien jaar 4.932 woningen bijbouwen, maar die ambitie wordt bedreigd door met name stikstofregels en een overbelast elektriciteitsnet.
Nieuwe woningen in Hengelo kwamen er vorig jaar onder meer aan Industriestraat, de Smelterij in Hart van Zuid, de Bataafse Kamp, het Brokanthuis (aan de Brugstraat) en de realisatie van appartementen in het voormalige UWV-pand (aan Prinses Beatrixstraat). In de Nijverheid werden woningen gesloopt voor de realisatie van een nieuwbouwproject tussen de Mariastraat en de Geerdinksweg. Daar komen 102 nieuwe woningen.
Het Hengelose college van B en W zegt deze week in een brief aan de gemeenteraad terug te kijken op een positief jaar: "Door onze aandacht nadrukkelijk te richten op stedelijke ontwikkeling, een goede samenwerking met ontwikkelaars en woningbouwcorporatie Welbions en het aantrekken van diverse subsidies bleef de woningproductie op een hoog niveau.”
De stedelijke ontwikkeling van Hengelo gaat de komende jaren volop door. Er komen honderden woningen bij in de binnenstad, onder meer door de herontwikkeling van het voormalige V&D-gebouw en het achterliggende gebied, is het het plan. Dit moet circa 150 woningen opleveren voor diverse doelgroepen, waaronder sociale huur.
Ook is gestart met de ontwikkeling van het eerste deel van Lange Wemen met de bouw van de zogeheten 'Horecawand'. Hier worden 39 energiezuinige huurappartementen gerealiseerd boven twee horecazaken. De totale woningvoorraad in Hengelo (40.352 woningen) bestaat voor ongeveer dertig procent uit sociale huurwoningen van Welbions.
De raad heeft ingestemd met een langjarig percentage van 25% nieuwbouw in het sociale huursegment, waarbij het uitgangspunt blijft: bouwen naar behoefte. Sociale huurwoningen zijn alle woningen die onder de 900,07 euro (prijspeil 2025) worden verhuurd. In dat geval heeft de bewoner de mogelijkheid tot het ontvangen van huurtoeslag. De huidige woningvoorraad zit ruim boven dat percentage en de komende jaren wordt ook volop gebouwd voor die doelgroep.
Het Hengelose college zegt 'met kracht en ambitie te werken aan de stedelijke ontwikkeling', waar wijst ook de geldende stikstofregels. De gemeente heeft, net als veel andere steden, te maken met beperkingen waardoor sommige bouwplannen moeten worden aangepast of zelfs stilgelegd. Voor Hengelo is het Natura 2000-gebied Lonnekermeer maatgevend.
Bouwbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze niet te veel uitstoten bij projecten. Ze kunnen de stikstofruimte wel verminderen of herverdelen, zodat die beschikbaar komt voor een nieuw project (het zogenaamde intern salderen, red). Op 18 december 2024 heeft de Raad van State echter geoordeeld dat ongebruikte stikstofruimte niet mag worden ingezet zonder natuurvergunning. Door deze uitspraak geeft de provincie Overijssel op dit moment geen nieuwe vergunningen meer af, totdat er duidelijkheid is over het landelijke beleid om het stikstofprobleem op te lossen. Het verlenen van natuurvergunningen* is opgeschort tot 1 februari 2026.
*Voor activiteiten waarbij mogelijk natuurwaarden aangetast worden, geldt dat een vergunning nodig is op grond van de Wet natuurbescherming ofwel een 'natuurvergunning'.
De gemeente Hengelo zegt de gevolgen van de uitspraak voor alle woningbouwprojecten in Hengelo te onderzoeken. “Voor de projecten die dreigen te stagneren, onderzoeken we de beste aanpak. Tegelijkertijd zetten wij ons, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), in voor een definitieve en landelijke oplossing voor natuurherstel. Deze oplossing voor natuurherstel is essentieel om woningbouwprojecten uit het ‘stikstofslot’ te krijgen.”
Naast de stikstofproblematiek zorgt ook het overbelaste elektriciteitsnet voor vertragingen. Kunnen kleine gebruikers vaak nog wel aangesloten worden op het stroomnet, de wachttijd in Hengelo voor grote bouwprojecten is op dit moment al langer dan een jaar. In veel andere steden is dat soms al twee jaar.
Wanneer bouwprojecten vertraging oplopen, leidt dat vaak tot hogere kosten, waardoor het financieel minder aantrekkelijk wordt om projecten te ontwikkelen. Vooral sociale woningbouw kan daarvan de dupe worden.