Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe langer ingeschreven, hoe meer kans: corporaties in Enschede denken aan extra methode bij verdelen sociale huurwoningen

Sleutelnieuwhuis
Beeld: Pixabay

Wie snel kans wil maken op een sociale huurwoning in Enschede, moet ook een beetje geluk hebben. De drie grootste woningcorporaties in de stad verdelen de vrijkomende woningen namelijk via een loting. Mogelijk is dat niet meer voor lang de enige manier om aan een huurwoning te komen. De Woonplaats, Domijn en Ons Huis zijn in gesprek over de invoering van een wachtlijst.

Het is een veelgehoorde klacht op social media: inwoners nooit door de loting komen en daardoor al jaren wachten op een woning. Formeel is dat niet mogelijk. Wie in Enschede langer dan twaalf maanden aantoonbaar gereageerd op alle woningen (!) waarvoor die persoon in aanmerking komt, kan aanspraak doen op een zogeheten pechvogelregeling. Die persoon krijgt dan met voorrang een woning.

Corporaties in gesprek

Wie extra eisen heeft, bijvoorbeeld voor wat betreft de wijk waar de huurwoning staat, kan dus inderdaad langer geduld nodig hebben tot het balletje de goede kant op rolt. Al komt daar op korte termijn mogelijk verandering in. De Woonplaats, Domijn en Ons Huis laten desgevraagd weten dat zij in gesprek zijn over het afstappen van een 100% lotingsysteem.

"Dat betekent dat we misschien een deel van de Enschedese huurwoningen op inschrijfduur gaan toewijzen", luidt een gezamenlijke reactie van de corporaties. Met andere woorden: hoe langer je als woningzoekende staat geregistreerd, hoe eerder je aan de beurt bent.

Loting blijft bestaan

"Hoeveel (woningen, red.) dit er zijn en per wanneer we dat gaan doen is onderdeel van gesprek", aldus een woordvoerder namens de corporaties. In gemeentelijke stukken staat dat het nieuwe toewijzingssysteem vanaf medio 2025 gebruikt zou moeten worden.

Mocht het zover komen, dan blijft de loting wel bestaan. Woningzoekenden krijgen op twee manieren kans om aan een woning te komen: via loting en inschrijfduur. Via de centrale website woninghuren.nl zien kandidaten per woning op basis van welk systeem deze wordt verdeeld.

College voorziet problemen

Voor De Woonplaats zou een wachtlijstmethode niet nieuw zijn. Die corporatie wijst sinds september vorig jaar de helft van haar woningen in de Achterhoek toe op basis van inschrijfduur en de helft op basis van een loting.

Het college van B&W voorziet problemen met het Enschedese lotingsysteem als het kabinet zowel het met voorrang toewijzen van huurwoningen aan statushouders bij wet verbiedt als de verplichte verdeling van het aantal statushouders per gemeente afschaft. Het college denkt dat gemeenten die een lotingsysteem kennen, zoals Enschede, er tot duizend woningzoekenden bij krijgen. Elke inschrijving is dan immers een kans, hoe klein ook.

Voorrang eigen inwoners

Los van de gesprekken die woningcorporaties voeren over een verdeling op basis van inschrijfduur, denkt het college van B&W ook aan het aanpassen van het lokale woningbeleid. Via de huisvestingsverordening kan een gemeente - onder bepaalde voorwaarden, zoals schaarste - vastleggen dat een deel van de woningen met voorrang naar mensen met een financiële of maatschappelijke binding met die gemeente gaat.

Met andere woorden: 'eigen inwoners' krijgen dan voorrang op woningzoekenden van buiten de gemeente. Het college van Enschede laat onderzoeken of zo'n voorrangsregel toe te passen is op de helft van het Enschedese sociale huuraanbod.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.