'De meiden van de tweede generatie' in het Huis van Katoen in Almelo gaat over dochters van de eerste stroom arbeidsmigranten uit Turkije. Sinds de opening twee maanden geleden blijkt de expositie zeer herkenbaar voor de echte Almeloër.
Zo ook voor een groep Almelose leden van het Apostolisch Genootschap. Volgens vrijwilliger Coby Noordhof van het genootschap is de expositie voor deze groep, voornamelijk oudere bezoekers, een feestje van herkenning.
"Ze zijn van de generatie die de geschiedenis van de eerste Turkse arbeidsmigranten van nabij heeft meegemaakt. Veel van deze Almeloërs werkten net als de Turkse mensen in de textiel. Bovendien woonden een aantal van hen met de Turkse arbeiders in dezelfde Almelose buurten."
De rondleiding langs de foto's en verhalen van 'Meiden van de tweede generatie' brengt Almelose bezoekers meer dan vooraf gedacht terug naar de jaren 70 en 80. En daarmee komen de herinneringen uit die tijd weer helemaal tot leven zo blijkt keer uit reacties. Dat geldt voor zowel de Turkse- als de niet-Turkse Almeloërs.
En er zijn bezoekers die de geschiedenis van de Turkse arbeidsmigrant van toen naast die van hedendaagse kinderen uit Turkse gezinnen leggen. Zo leest Netty Groothuis het boek van Lale Gül, schrijfster van de boeken waarin ze weergeeft hoe ze zich losweekte van een streng Islamitische cultuur. "En dan ben ik benieuwd naar de verhalen van Turkse meisjes in deze expositie, die destijds in dezelfde situatie verkeerden."
De expositie in het Huis van Katoen aan de Markt 35 in Almelo is nog tot eind komende zomer te bezichtigen. De entree is gratis.
Beeld en interviews: Youri Verwoerd