Het had weinig gescheeld of de 15e Hengelose Slingerdag afgelopen vrijdag was niet doorgegaan. Doordat veel vrijwilligers de afgelopen tijd na jaren trouwe dienst afscheid hadden genomen, waren er nauwelijks mensen om het werk dit jaar op te pakken. Waarop het bestuur zei: 'Dan doen wij het toch zelf?'. En dat pakte wonderwel goed uit, vertelt Margo Koopman, een van die bestuursleden, bij 1Twente Vandaag.
"In plaats van dat het een uitgeklede versie van eerdere edities werd, gebeurde het tegenovergestelde: het werd uitgebreider dan ooit. We hadden trouwens wel hulp van drie nijvere vrijwilligers. Yvonne, Wilma en Henk hebben veel werk verzet!"
Van de nood een deugd maken. Dat deed het achtkoppige bestuur de afgelopen weken, vertelt Koopman: "Op die manier merk je als bestuur aan den lijve wat het betekent om zoiets groots op poten te zetten. Was bijzonder leerzaam voor ons allemaal."
Dat wil volgens Koopman niet zeggen dat ze het de komende jaren ook op die manier gaan doen: "We zijn al druk bezig met het werven van vrijwilligers voor de toekomst. Dat hoeft geen grote club te worden, maar ze moeten wel breed inzetbaar zijn. Zodat je heel snel kunt schakelen, als er iemand wegvalt."
De Slinger Hengelo werkt met één betaalde kracht. Dat is de projectleider. Het begon destijds met Lidy Noorman. Zij vervulde die taak liefst 13 jaar. Nicole Hensema was projectleider in 2023 en 2024 en nu bekleedt Erik Keuzenkamp de functie. Koopman: "Erik doet het nog één jaar. Vanaf 2026 zoeken we een nieuwe projectleider. Mensen kunnen zich bij mij melden."
Toen begin dit jaar moest worden nagedacht over het wel of niet laten doorgaan van het evenement, was de keuze eigenlijk snel gemaakt, vertelt Koopman: "De Slingerbeurs, die later met Slingerdag een nieuwe naam kreeg, bestaat al zo lang. We hebben echt een naam opgebouwd in Hengelo. Als je besluit een jaar over te slaan, neem je een groot risico. Dat hebben we niet durven nemen en dat heeft gelukkig goed uitgepakt."
Juist dit jaar lag er het plan om voor de eerste keer een netwerkevenement voor Hengelose ondernemers te houden parallel aan de beursvloer. Was het niet logisch geweest om die eerste keer een jaartje door te schuiven? Koopman: "Nee, maar we besloten wel dat het alleen kon als wij als bestuursleden het helemaal zelf organiseerden."
Onder de noemer 'Match of the Day' deelden Wout Brama en Maud Roetgering tijdens die bijeenkomst hun ervaringen met inclusiviteit en racisme op de werkvloer, in hun geval het voetbalveld en de kleedkamer. De twee oud-FC Twente-spelers schreven samen een boek over dit onderwerp en vertelden er vol enthousiasme over voor zo'n 65 toehoorders, bovenaan de grote trap in De Gieterij.
Koopman: "Deze mensen hebben tegelijkertijd iets meegekregen van de beursvloer een verdieping lager. Hopelijk zijn ze volgend jaar ook van de partij op die beursvloer. Dat is in elk geval wel het idee van deze kruisbestuiving."
De vijftiende editie van de Slingerdag/Slingerbeurs leverde afgelopen vrijdag ruim 160 matches op, die een gezamenlijke waarde van vele tienduizenden euro's vertegenwoordigen. In de Gieterij, de Hengelose hoofdlocatie van ROC van Twente, kregen bedrijven en maatschappelijke organisaties een uur de tijd om op een geïmproviseerde beursvloer met gesloten beurzen iets voor elkaar te betekenen.
Bij die matches doen bedrijven of instanties iets voor verenigingen of stichtingen, zonder dat die daarvoor hoeven te betalen. Het gaat dan om klussen, het delen van kennis of het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld vrijkaarten. Dat laatste deed De Waarbeek: het attractiepark deelde zo'n 180 entreekaarten uit aan verschillende maatschappelijke organisaties. Zie voor meer voorbeelden het infoblok hieronder:
Een kleine greep uit de vrijdag gemaakte matches: Groenbedrijf Gildebor gaat tuinonderhoud doen bij het Leonardo Hospice en bij het gebouw van Armonia, werknemers van Timberland steken de handen uit de mouwen bij onder meer Tennisvereniging Timmersweide en De Zonnebloem, leden van de Rotary Hengelo Driene gaan de foyer in het nieuwe theater van KamaK stofferen en monteren de stoelen en Helen Kelder Administratie B.V. tenslotte helpt de Hengelose Revue, Dierenopvang Hengelo en Sportvereniging HGV met de boekhouding. Margo Koopman: "Het is een misverstand dat de ontvangers iets terug moeten doen voor hun gift, maar het gebeurt wel regelmatig. Je kunt dan denken aan het verzorgen van een lunch of een voorstelling voor de gevende partij."