De 46-jarige hulpverlener uit Enschede, die werd verdacht van betrokkenheid bij de fatale steekpartij waarbij zijn pupil David K. (38) uit Hengelo om het leven kwam, gaat vrijuit. Het Openbaar Ministerie heeft zojuist gemeld dat de man niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Het dodelijk steekincident had begin dit jaar plaats op een camping in het Achterhoekse Vorden.
Uit onderzoek is gebleken dat de hulpverlener niet heeft gestoken en dat er geen derde persoon in het spel was. "Er was geen sprake van een misdrijf", aldus het Openbaar Ministerie in een verklaring. Justitie heeft daarmee het strafdossier gesloten. De hulpverlener is volgens het OM "ten onrechte aangemerkt als verdachte".
De Enschedese hulpverlener is een ervaren kracht. Werkte voorheen voor diverse instellingen, waarop hij in 2017 met zijn eenmans-zorgbedrijfje als zzp'er voor zichzelf aan de slag ging. "Een man met engelengeduld", verklaarden bekenden van hem tegenover RTV Oost.
Sinds een aantal jaren was hij de vaste begeleider van David K., een zorgcliënt met een turbulent psychiatrisch verleden. Al op jonge leeftijd werd hij volledig arbeidsongeschikt verklaard en bracht hij enkele jaren in de gevangenis door, naar eigen zeggen voor een vechtpartij. Ook is hij gedwongen opgenomen geweest in de psychiatrische kliniek Helmerzijde in Enschede.
Nadat hij wegens huurschulden uit zijn woning in Hengelo werd gezet, verbleef hij geregeld op camping De Goldberg in de bossen bij Vorden.
De relatie tussen David en zijn begeleider was er een met vallen en opstaan. In het verleden kwam het geregeld tot botsingen, maar uiteindelijk klopte de zorgcliënt toch altijd weer bij zijn begeleider aan. De hulpverlener op zijn beurt wilde David per se niet in de steek laten en ontfermde zich telkens weer over hem.
Die ochtend had David met zijn begeleider gebeld en hem gevraagd naar de camping te komen. Daar ging het vervolgens mis. Nadat de hulpverlener zich zwaargewond bij de campingeigenaar meldde, werd David dood in een chalet aangetroffen.
De hulpverlener werd aanvankelijk aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij. Na enkele dagen werd hij weer op vrije voeten gesteld, maar bleef wel verdachte in de zaak.
Omdat onduidelijk was wat zich precies in het chalet had afgespeeld, heeft de politie de afgelopen weken alle mogelijke scenario's onderzocht. Op basis daarvan komt het Openbaar Ministerie nu tot de conclusie dat de hulpverlener niets valt te verwijten.
Uit onderzoek is duidelijk dat er geen sprake is van een misdrijf. De hulpverlener heeft niet gestoken. "Betrokkenheid van een derde persoon is uitgesloten", aldus het OM, dat de zaak heeft geseponeerd.
Er werd al rekening mee gehouden dat David uit het leven wilde stappen en dat de hulpverlener dit heeft geprobeerd te voorkomen. Maar uit oogpunt van privacy en omdat er geen sprake is van een misdrijf doet justitie geen verdere mededelingen over de zaak.
Naaste collega's van de hulpverlener hadden hem er meermaals voor gewaarschuwd niet in zijn eentje naar David te gaan, maar de financiële situatie liet niet toe om extra mensen in te zetten. De hulpverlener wilde David niet aan zijn lot overlaten en bezocht hem daarom geregeld in zijn eentje.
Volgens collega's was hij zich bewust van de risico's, maar nam hij die op de koop toe. "En ja, zonder dat daar dus enige financiële vergoeding tegenover stond. Wat veel zegt over zijn betrokkenheid. En dan te bedenken dat hij zoals David nog enkele cliënten heeft die hij – feitelijk in zijn vrije tijd en dus gratis – begeleidt. Hij is echt iemand met hart voor het vak", aldus Bert Rosman van TenderCare in Vroomshoop, die de Enschedse hulpverlener goed kent, eerder tegenover RTV Oost.