Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Boat Twente stopt met zonne-energie: nieuwe energiebron gevonden

Solar Boat Twente tijdens de race in Sneek
Beeld: Solar Boat Twente

Solar Boat Twente neemt afscheid van zonne-energie en stapt over op methanol als nieuwe energiebron. De groene variant van methanol is een brandstof die wordt gemaakt van plantenresten (biomassa) of door CO₂ uit de lucht op te vangen en om te zetten. “De zonneboot is samen met de andere teams al nagenoeg geoptimaliseerd”, legt Koert van Oosten van Solar Boat Twente uit. De overgang gaat in vanaf het volgende academisch jaar.

Hoewel de teamnaam nog steeds verwijst naar zonne-energie, ziet het studententeam kansen met een andere duurzame brandstof. Het volledig uit studenten bestaande team heeft de afgelopen periode verschillende innovatieve projecten onderzocht en besloot uiteindelijk over te stappen op een compleet andere energiebron.

De keuze viel op methanol, omdat deze brandstof volgens het team meer potentie heeft om impact te maken in de maritieme sector. "Het is nog niet eerder voorgekomen dat een zonneteam in Nederland zo ingrijpend is veranderd", meent Van Oosten.

Weinig animo

Solar Boat Twente stelt dat er weinig bedrijven bereid zijn over te stappen op zonne-energie als duurzame energiebron voor hun schepen. “Voor een team met het motto ‘Innovation to Inspire’ valt er dus weinig winst te behalen”, aldus het team.

“Het plan om over te stappen leeft al een aantal jaren. Wij hebben er nu voor gekozen om de sprong te maken.” Het studententeam gaat volgend jaar bezig met een merkvernieuwing en zal dan ook een andere naam kiezen.

icon_main_info_white_glyph

Wat is Solar Boat Twente?

Solar Boat Twente bestaat uit een team studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion dat elk jaar een nieuwe boot ontwerpt, ontwikkelt of optimaliseert. De studenten willen zich op een milieubewuste manier ontwikkelen op technisch en persoonlijk vlak.

Methanol

Het team ging begin dit jaar op zoek naar alternatieven met meer ruimte voor innovatie. Methanol bleek een geschikte keuze, omdat het niet afhankelijk is van de zon en in een verbrandingsmotor kan. Daarnaast neemt het relatief weinig ruimte in. Bovendien kan een methanolsysteem vaak met terugwerkende kracht worden ingebouwd op bestaande schepen. “De overstap van stookolie naar methanol is veel kleiner dan naar zonne-energie”, legt het team uit. “We zijn ervan overtuigd dat we maritieme bedrijven kunnen inspireren om deze vorm van groene energie te omarmen.”

“Het is dus niet giftig, maar ik zal net als met benzine de tip mee willen geven om het niet te drinken”

Een veelgehoord tegenargument is dat methanol een brandstof is die CO₂ uitstoot en dus niet volledig groen is. Solar Boat Twente is het daar niet mee eens. Het team wil gebruikmaken van zogenaamde groene methanol. “De netto uitstoot van methanol is dus nul”, legt Van Oosten uit. “Het is dus niet giftig, maar ik zal net als met benzine de tip mee willen geven om het niet te drinken.”

Hoe nu verder?

Dit academisch jaar neemt het team nog deel aan zonnebootwedstrijden, waaronder het Nederlands kampioenschap, een versie van de Elfstedentocht en de Balaton Solar Boat Challenge in Hongarije. In het academisch jaar 2025-2026 wordt de overstap naar methanol definitief gemaakt en begint de bouw van de eerste methanolboot.

SolarBoat
Lees ook
Solar Boat Twente vaart nieuwe koers: geen Monaco, wel Hongarije en... de Elfstedentocht

Met deze keuze slaat Solar Boat Twente een nieuwe weg in. “Hoe de komende jaren eruit zullen zien is natuurlijk nog onzeker, maar een mogelijkheid is dat we opnieuw mee gaan doen met het WK in Monaco. Daar is een klasse waar we wellicht in actie kunnen komen.” Het team komt momenteel in twee wedstrijden uit en of dat in de toekomst ook zo zal zijn wordt nog onderzocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.