Verkeer
Stuur appje
Zoek

Universiteit Twente sluit aan bij landelijke stakingsestafette: 'Bezuinigen is echt oliedom'

Studenten en medewerkers van Universiteit Twente staken deze dinsdag tegen de landelijke bezuinigingen van 1,2 miljard op het onderwijs. Een paar honderd mensen liepen vandaag mee in een mars vanaf de campus naar de Oude Markt in Enschede. "Doe het niet!"

Enschede trapt daarmee de derde week van de stakingsestafette af. Op zowel de campus van de Universiteit als op Hogeschool Saxion wordt de rode stakingsvlag gehesen. Na Utrecht, Nijmegen, Leiden en Amsterdam leggen nu ook hoogleraren in Enschede hun werk neer. Zij vinden dat de geplande bezuinigingen de academische vrijheid, innovatie en gelijke toegang tot onderwijs bedreigen.

De acties zijn onder meer opgezet door de FNV, de Algemene Onderwijsbond, CNV, WOinActie en de Landelijke Studentenvakbond. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Nederlandse universiteiten op zo'n manier samen staken.

Landelijk beleid

De UT'ers verzamelen zich al vroeg op het O&O plein op de campus. Medewerkers, studenten en verschillende vakbonden uitten hun frustratie op het podium. Volgens Tweede Kamerlid Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA, moeten de bezuinigingen van tafel. "De slogan van deze demonstratie is niet voor niets 'Doe het niet!'. Er is meer geld dan ooit in Nederland, dus bezuinigingen zijn helemaal niet nodig, het is oliedom. We hebben nu helaas een kabinet dat niet zoveel geeft om wetenschap."

20250309 Jimme Noordkamp Luuk Stultiens
Lees ook
Kamerleden vechten tegen kaalslag bij UT en Saxion: 'De banen van de toekomst staan op het spel'

"Om innovatie, onderzoek en onderwijs te behouden, moeten er dappere politieke keuzes worden genomen. We nemen het ook mee de Tweede Kamer in", legt de politicus uit.

  • 20250325 protestmars ut bezuinigingen onderwijs estafette 04
    Beeld: 1Twente/Gelske Leefers
  • 24b82e41 4d8d 40b2 8711 53946af44b48 2
    Beeld: 1Twente/Gelske Leefers
  • 20250325 protestmars ut bezuinigingen onderwijs estafette 02
    Beeld: 1Twente/Gelske Leefers

De menigte verzamelt zich na de mars op de Oude Markt, waar een 'science fair' is ingericht. Ook worden er lezingen gegeven in de Grote Kerk. Doel is om op een actieve manier het onderwerp bij voorbijgangers onder de aandacht te brengen.

Anders dan de vorige

In februari werd ook een protestmars georganiseerd op de universiteit. Volgens assistant professor Rosalie Arendt heeft deze mars een andere lading. "De bezuinigingen zorgen voor veel onzekerheid. Vorige maand zijn meer dan veertig collega's met ontslag bedreigd, daar was toen een solidariteitsmars voor. Nu protesteren we tegen het landelijk beleid en laten we ook ons werk vallen. Dat vinden we niet makkelijk, aangezien we veel van onze baan houden."

Bord met budget my
Lees ook
'Hoe laat is het? Solidari-tijd!' Grote opkomst bij protestmars tegen ontslagen aan de UT

De FNV laat weten dat er in maart en april nog meer acties bij universiteiten en hogescholen zullen zijn, bijvoorbeeld in Rotterdam, Tilburg, Wageningen, Groningen en Maastricht. De estafette wordt hoogst waarschijnlijk afgesloten met een landelijk protest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.