Verkeer
Stuur appje
Zoek

Indrukwekkende verhalen van oorlogskinderen, Verzetsmuseum Junior op Wielen staat in Almelo

Almelose schooljeugd bezoekt deze week weer het Verzetsmuseum Junior op Wielen. In de tot museum omgebouwde oplegger worden indringende verhalen van vier kinderen in oorlogstijd verteld. De bevrijding van Almelo begon op 4 april 1945.

Het rijdende museum is gestald bij locatie de Sumpel van het ROC van Twente en is een initiatief van de Stichting Herdenken in Vrijheid Almelo. Bestuurslid Marjolein van Gelder leidt de schooljeugd deze week samen met leerkrachten door het mobiele oorlogsmuseum. “Het gaat in totaal om een paarhonderd leerlingen.”

Verhalen en spelvormen

Van Gelder ziet leerlingen in de verhalen opgaan en enthousiast meedoen aan de bijbehorende spelvormen. ”In de vier kamers zie je heel verschillende verhalen van vier kinderen in oorlogstijd, waarvan Nelly een meisje is uit een NSB gezin. Dat zit er ook in. Hier leren ze die levens beter kennen.”

Nelly uit NSB gezin

Leerlingen van groep 8 van OBS De Stapvoorde stapten deze week als eerste het rijdende verzetsmuseum binnen. Maar niet voordat burgemeester Richard Korteland ze verwelkomde. ”Dit gaat over slachtoffers en mensen die hebben meegewerkt aan de bezetting. Het is een genuanceerd verhaal”, doelde Korteland op het verhaal 'Nelly'. "Het gaat vooral over vrijheid. Wat voor ons als volwassenen zo vanzelfsprekend is, laten ze hier zien dat je vrijheid moet koesteren en eraan moet blijven werken."

Erasmus

Korteland laat zich enthousiast uit over het project op wielen dat Almelo vorig jaar voor het eerst aandeed en toen bij het Erasmus voor de deur stond. "Dit rijdende verzetsmuseum ziet er schitterend uit. En met de spelvormen erin, prikkelt het de kinderen om na te denken over wat ze hier zien.”

icon_main_info_white_glyph

Verzetsmuseum op Wielen Junior

In het rijdende verzetsmuseum, een vrachtwagen met oplegger afkomstig uit Amsterdam, gaan jonge bezoekers terug naar 1940 toen Nederland werd bezet door nazi-Duitsland. In vier verschillende kamers in de oplegger gaan ze met een opdrachtenboekje in de hand op zoek naar voorwerpen, foto’s, documenten en de daarbij behorende verhalen van Eva, Jan, Nelly en Henk.

Zo ontdekken zij de waargebeurde oorlogsverhalen van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly, Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin.

Op laagdrempelige wijze ontdekken jonge bezoekers wat er in Nederland tijdens de oorlog is gebeurd en praten ze met elkaar over goed en fout; over meelopen, wegkijken of juist opkomen voor anderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.