Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo kiest voor nascheiding van plastic, blik en drankkarton: wanneer verdwijnt die oranje bak?

Whats App Image 2025 03 26 at 14 51 05
Beeld: Björn van den Elst

Almelo wil van de oranje kliko af. Plastic, blik en drinkkartons (PMD) hoeven straks niet meer apart te worden weggegooid. De gemeente wil het scheiden van afval makkelijker maken voor haar inwoners door alleen nog restafval, GFT en oud-papier te scheiden.

Momenteel wordt PMD apart ingezameld, maar 99 procent van het Almelose PMD wordt afgekeurd. Vaak zit er vuil tussen of het is verkeerd gescheiden. Daardoor belandt het alsnog toch nog bij het restafval uit de grijze bak. Dat kost niet alleen meer geld, maar zorgt er ook voor dat er minder gerecycled wordt.

Bij de grijze bak

En dat moet beter volgens Europese doelstellingen. De gemeente wil daarom overstappen op nascheiding, waarbij het afval later alsnog uit elkaar wordt gehaald met machines. Almeloërs mogen dan hun PMD-afval met hun restafval in de grijze bak gooien. De oranje bak wordt daarmee overbodig.

Het overstappen op nascheiding is niet geheel zonder risico. Met het verdwijnen van de oranje bak vreest het gemeentebestuur dat inwoners minder goed opletten bij het scheiden van ander afval, omdat ‘toch alles in één bak kan’. Maar de groene bak voor GFT-afval blijft, net als de blauwe bak voor papier, wel bestaan. Daarom wil de gemeente maatregelen treffen om bewoners bewust te maken van het nut en de noodzaak van op de juiste wijze afval scheiden.

Zorgen onder raadsleden

Ook raadsleden van meerdere fracties in de Almelose gemeenteraad (PvdA, Almelo Centraal, Leefbaar Almelo, GroenLinks) maken zich zorgen over het onzorgvuldig scheiden. D66-raadslid Jeroen Wiertz vroeg of de gemeente al eerder actie heeft ondernomen om dit probleem tegen te gaan. Die vraag bleef onbeantwoord.

Ook is onduidelijk wat de kosten worden: nascheiding vereist dure technologie. Maar als er minder restafval overblijft om te verbranden, kan dat juist weer geld besparen. De gemeente is momenteel in onderhandelingen over de financiering van het systeem voor nascheiding. Blijven de extra kosten onder 25 euro per aansluiting, dan kan het college dit besluit zelf nemen. Elke woning of ieder bedrijfspand dat afval laat ophalen, telt als één aansluiting. Daarvoor wordt afvalstofheffing berekend. Als die heffing meer dan 25 euro duurder wordt per aansluiting, dan moet de gemeenteraad zich hierover buigen. Op dit moment telt Almelo ruim 34.000 aansluitingen.

Wanneer verdwijnt de oranje bak?

De gemeente is momenteel op zoek naar een nieuwe afvalverwerker, omdat het huidige contract met afvalverwerker Twence afloopt in juli 2027. Vanaf dat moment gaat het contract met de nieuwe afvalverwerker in en verdwijnt de oranje bak dus echt van de straat.

240919 Twence FOTO A2 Networks
Lees ook
Almelo neemt afscheid van Twence en misschien ook wel van de oranje bak
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.