Verkeer
Stuur appje
Zoek

Marinus van Rooij (92) zit in een kippenhok in Beckum als Hengelo bevrijd wordt

Hij kan zich de bevrijding, nu precies 80 jaar geleden, nog goed voor de geest halen. De 92-jarige Marinus van Rooij is weliswaar niet in z'n thuisstad Hengelo op dat moment, maar hij zit een paar kilometer zuidelijker 'ondergedoken' in een kippenhok in Beckum. "Bij het bombardement op de stad begin oktober 1944 was ons huis onbewoonbaar geraakt. We hebben maanden in een kippenhok gewoond met z'n negenen."

Op 3 april 1945 is Hengelo bevrijd, maar twee dagen eerder zijn de geallieerden al in Beckum. "Dat was eerste paasdag. Ik zou met m'n ouders en de oudste kinderen naar de mis in Beckum, maar in alle vroegte werd er op de deur gebonsd: de dienst ging niet door, omdat de bevrijders al in Haaksbergen waren. Het zou te gevaarlijk zijn om naar de kerk te gaan. Het was de enige keer in m'n leven dat ik met Pasen niet in de kerk ben geweest", glimlacht de krasse negentiger.

“Het hok was best ruim en had zelfs een soort van centrale verwarming.”

Het gezin Van Rooij woont op dat moment al enkele maanden in een kippenhok aan de Wolfkaterweg net buiten het dorp Beckum. "Ons huis aan de Oldenzaalsestraat 28 was zwaar beschadigd geraakt bij het bombardement van 6 oktober. De pannen eraf, de ruiten en de deuren eruit. Mijn moeder had familie in Beckum wonen en die wist wel een plek voor een gezin met zeven kinderen: een kippenhok. Ik was twaalf, mijn jongste broertje was net een paar maanden oud."

Lees verder onder de afbeelding.


250310 marinus van rooij kerk beckum bevrijding 2 NIELS WESSELINK
Marinus voor de (inmiddels gesloten) Blasiuskerk in Beckum: "Op 1 april 1945 was het te gevaarlijk om naar de paasmis te gaan."
Beeld: 1twente / NIELS WESSELINK

Dat kippenhok moest eerst klaargemaakt worden voor bewoning. Kippen eruit, kachel erin en een hele rij bedden voor vader, moeder en zes kinderen. Dat zevende kind, Marinus, verblijft enkele maanden bij een oom in Haaksbergen, omdat er bij de familie in Beckum geen plek is voor iedereen: "Maar bij die oom voelde ik me niet senang. Hij had geen kinderen en was niks gewend. Ik was blij dat ik in januari '45 terug kon naar mijn ouders. Ook al was dat in een kippenhok."

Hongerwinter

Hij vervolgt: "Het hok was best ruim en had zelfs een soort van centrale verwarming: vanuit de kachel liep de afvoerbuis dwars door het hok, zodat het er best lekker warm was, ondanks dat we er tijdens de ijskoude hongerwinter zaten."

Dat sommige mensen op letterlijk een steenworp afstand het veel slechter hebben, hoort de jonge Marinus pas op de dag van de bevrijding: in een hol in de grond pal naast het hok zitten in diezelfde periode twee Joden ondergedoken.

icon_main_info_white_glyph

De bevrijding van Hengelo

De bevrijding van Hengelo vond plaats op 3 april 1945. Britse soldaten van het Seventh Hampshire Regiment rukten op vanuit Enschede, dat op 1 april was bevrijd, naar Hengelo via Driene. Via de Oldenzaalsestraat bereikten ze de binnenstad. Die was flink verwoest, omdat de Duitsers Hengelo als een belangrijk spoorwegpunt gebruikten en de geallieerden dit als strategisch doelwit voor bombardementen zagen. Bij de bombardementen op 6 en 7 oktober 1944 is niet alleen het station (deels) in puin gelegd, maar is een groot deel van de binnenstad weggevaagd, met honderden doden tot gevolg.

Terug naar 1 april 1945. Op die paaszondag rond 8.00 uur is het iets zuidelijker gelegen St. Isidorushoeve het eerste bevrijde dorp van Overijssel. Daarna trekken de Engelse soldaten van de 32e Guards Infantry Brigade naar Beckum om vervolgens op te rukken naar Hengelo. De Hengeloërs moeten echter twee dagen langer wachten op hun vrijheid: de terugtrekkende Duitsers blazen de Oelerbrug op. Daarop besluiten de Engelsen via de Wolfkaterweg naar Boekelo en Enschede op te rukken. Uiteindelijk wordt Hengelo pas op 3 april bevrijd.

Lees verder onder de afbeelding.


250310 marinus van rooij beckum bevrijding 2 NIELS WESSELINK
Marinus wijst naar de bosrand waar het kippenhok gestaan moet hebben.
Beeld: 1twente / NIELS WESSELINK

Een deel van het gezin Van Rooij verwelkomt de bevrijders in Beckum en langs de Wolfkaterweg. Een eindeloze colonne van tanks en jeeps rijdt de zandweg aan gort. Als het stof is neergedaald, keert het gezin terug naar hun onderkomen.

Onderduikershol

Marinus: "Toen bleek er een groot gat naast het kippenhok te zijn gemaakt. Daarin stonden een paar bedden in een laagje water. Bleek dat daar al die tijd Joden ondergedoken hadden gezeten. Het was goed verstopt. Er waren na de aanleg van die schuilplaats zelfs coniferen op geplant. Ze konden zich toegang verschaffen via een naastgelegen sloot. Overdag zaten ze in dat hol, 's nachts in de boerderij. Dat hoorden we later allemaal. We speelden vaak tussen die coniferen pal boven dat hol. We vonden het zo opvallend dat de grond zo veerde. Volgens vader - die ook van niks wist - kwam dat door die coniferen en hoe ze geworteld waren."

icon_main_info_white_glyph

Wat is er vandaag te doen in Hengelo?

Hengelo staat uitgebreid stil bij de bevrijding. Op een speciale website staan alle activiteiten vermeld. Hier een overzichtje van wat er op 3 april gebeurt: Om 13 uur wordt in de Lambertusbasiliek de expositie 'Door de ogen van Sint Lambertus' geopend. Daarin aandacht voor drie bepalende momenten van Hengelo in oorlogstijd. Op de Algemene Begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat wordt om 15 uur een herdenking gehouden met bijdragen van de burgemeester en stadsdichter Robert Roth. In de stadhuishal vindt ‘s avonds een muzikale herdenking plaats met medewerking van kamerkoor Arte Vocale en Double2 (als de Andrew Sisters). Marinus van Rooij speelt ook een rol: hij houdt om 14 uur een lezing in Museum Hengelo.

Kijk voor alle info - ook voor activiteiten die op eerdere of latere datum plaatsvinden - op de genoemde website.

Enkele dagen na de bevrijding neemt Marinus al een kijkje in Hengelo. Met het hele gezin terug naar de Oldenzaalsestraat 28 is op dat moment nog niet mogelijk: "Het huis was niet bewoonbaar. Er was helemaal niets in Hengelo. De Duitsers hadden alles meegenomen. Het duurde weken voor ons huis voldoende hersteld was. Pas eind mei keerden we voorgoed terug naar de stad."

“Hoe ik de vrijheid moest beleven? Ik had geen idee!”

Hij is dan 13 jaar oud. Een vroegwijze jongen, maar hoe hij de vrijheid moest beleven? "Ik had geen idee! Twee keer in de week kwam er een krant uit met daarin verhalen over de oorlog. We wisten niets van de Jodenvervolging en de concentratiekampen. Daar lazen we toen voor het eerst over."

Verzetskrantjes

Aan het sterfbed van z'n 82-jarige vader spreekt Marinus voor het eerst met hem over die tijd: "Ik vroeg hem waarom hij niet in het verzet had gezeten. Hij legde toen uit dat hij dat niet durfde. Ze hadden hem gevraagd verzetskrantjes rond te brengen, maar de verhalen over de marteling van een buurman hadden hem weerhouden."

Beeldbewerking museum hengelo bombardement hengelo 1944
Lees ook
Hengeloër Marinus van Rooij zag bombardementen van oktober 1944 met eigen ogen: ‘Het was een grote chaos’

Marinus: "De ene dag trokken de Duitsers hem een vingernagel uit en de andere dag een teennagel, omdat de Wehrmacht wilde weten waar de krantjes die hij rondbracht gedrukt werden. Ik moest voor jullie en jullie moeder zorgen en was bang dat mij iets zou gebeuren, waardoor ik m'n werk bij de gaarkeuken niet meer kon doen."

Hengelose schonen

Op het Willemsplein wordt in de weken na de bevrijding volop feest gevierd door veelal jonge Hengeloërs en de Engelse en Canadese bevrijders: "De bevrijders hadden de Hengelose schonen ontdekt en hadden de tijd van hun leven. Ik fungeerde als koerier tussen die meisjes en de soldaten. Ik liep de hele dag heen en weer met sigaretten, kauwgum en chocola. En briefjes met daarop getekend een wijzerplaat en een locatie, zodat de soldaten en de meisjes precies wisten waar en wanneer ze elkaar konden ontmoeten. Om te dansen en wat daar verder nog van kwam."

icon_main_info_white_glyph

Wie is Marinus van Rooij?

Marinus van Rooij werkte 43 jaar voor de Heemaf en later Hazemeijer. Op z'n 59e kon ie met de VUT. Daarna werkte hij nog 25 jaar (!) als uitvaartleider en drager. Hij was 63 jaar getrouwd met Gerrie Groothuis, die in 2022 overleed. Samen kregen ze twee zoons en een dochter. Marinus schreef tal van boeken en artikelen over de geschiedenis van Hengelo en is nog altijd als vrijwilliger betrokken bij Museum Hengelo. Tot op de dag van vandaag houdt hij lezingen over de oorlog en de bevrijding, bijvoorbeeld op 3 en 8 april 's middags in Museum Hengelo en op 3 april 's avonds in het stadhuis.

Het blijft inderdaad niet bij dansen alleen; tal van meisjes raken zwanger. Marinus hoort dat later pas. Hij vermaakt zich met het lekkers dat hij krijgt en hij maakt zijn vader blij: "Met de sigaretten die ik kreeg, kon ik bij m'n vader goed voor de dag komen."

Bidden voor wereldvrede

Waarom is Marinus van Rooij tachtig jaar later nog altijd zo vol van de oorlog? Hij kan die vraag moeilijk beantwoorden: "Ik lees nog altijd veel over die tijd. En ondertussen dacht ik steeds: dat nooit weer. Maar ze bleven komen, die verrekte oorlogen. In Korea, in Vietnam, nu zelfs aan de grenzen van Europa. Ik ga een keer per maand naar een kerkdienst in de Zwanenhof in Zenderen en vraag steevast een bede aan voor wereldvrede. Vergeefs."

icon_main_info_white_glyph

Volg de bevrijding van Twente

Vanaf 1 april 1945 leggen de geallieerden een tocht door Twente af om de regio te verlossen van de bezetter. Van 1 tot en met 10 april 2025 - tachtig jaar later - staan 1Twente en Twente FM uitgebreid stil bij die bevrijding, met elke dag een andere plaats die centraal staat. In ieder verhaal vertelt een ooggetuige hoe hij die tijd heeft beleefd. Volg de bevrijding van Twente hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.