Hij houdt niet van instinkers, zoals het woord in de kop, maar dat wil niet zeggen dat Theo Hakkert een makkelijk dictee heeft geschreven. De voormalige redacteur/columnist van de Twentsche Courant Tubantia is gevraagd de tekst voor Het Groot Hengeloos Dictee van dit jaar aan te leveren. Op donderdag 10 april zal hij het regel voor regel voordragen in de raadszaal.
Waar het over gaat, wil Hakkert niet vertellen: "Het is een verhaaltje geworden en het gaat niet over Hengelo. Als ik meer prijsgeef, zouden deelnemers op zoek kunnen gaan naar woorden die bij dat verhaal passen. Laat ik dat dus maar niet doen."
Zelf heeft Hakkert niet veel ervaring met dicteewedstrijden. "Ik heb ooit meegedaan aan het Markeloos Dictee. Ik was niet de beste, maar zat wel bij de top 3. Je kunt het als schrijver natuurlijk zo moeilijk maken als je zelf wilt. Maar uiteindelijk maakt iedereen hetzelfde dictee en is de winnaar altijd een terechte."
De Gorenaar vindt het 'niet belangrijk' hoe iemand scoort op zijn tekst. "Taal is iets lastigs. Het verandert heel snel, maar op sommige vlakken weer heel langzaam. Ik zie zo'n dictee als een spelletje en dat moeten de deelnemers ook doen. Neem het alsjeblieft niet te serieus."
Op donderdag 10 april vindt voor de vierde keer Het Groot Hengeloos Dictee plaats. Dat gebeurt zoals altijd in de raadszaal van het stadhuis. Om 19.30 uur zal Theo Hakkert zijn tekst voorlezen. Aan het dictee kunnen maximaal 48 Hengeloërs deelnemen, waaronder ook scholieren uit het voortgezet onderwijs. De beste scholier wint 100 euro. De beste school en de beste deelnemer krijgen een beker om mee te pronken. Vorig jaar won de 18-jarige scholier Zen Oostrom. Hij is erbij op 10 april om zijn titel te verdedigen. Ook Petra Bruulsema, de winnares van 2023, is van de partij. Zin om mee te doen? Meld je aan bij [email protected]
Ergert Hakkert zich niet aan de heersende taalverloedering dan? "Ach, taal verandert altijd. De een vindt het prima, de ander heeft het dan al snel over verloedering. Kijk hoe rappers met een niet-Nederlandse achtergrond de taal gebruiken. Dat is vaak bijzonder creatief en taalverrijkend."
Het is een gegeven dat Vlamingen vaak beter scoren dan Nederlanders op het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat tot en met 2016 jaarlijks op tv werd uitgezonden. De laatste jaren is het alleen nog op NPO Radio 1 te volgen. We vroegen de bekendste Vlaming van Hengelo, raadslid Glenn Dedecker, of hij zin heeft om op 10 april mee te doen.
Bij het horen van de vraag schatert DeDecker het uit: "Jij denkt dat iedere Vlaming daar goed in is!? Ik laat het liever aan mij voorbijgaan. Ben bang dat ik aan de schandpaal wordt genageld, als ik het slecht doe. Mijn zoon bijvoorbeeld zal het mij de rest van mijn leven nadragen, haha."
Dedecker, financieel directeur bij een groot bedrijf in Hengelo, is meer van de getallen: "Die kan ik prima achter elkaar zetten, maar vraag me niet naar de juiste schrijfwijze van allemaal moeilijke woorden. Daarentegen spreek ik wel weer vier talen vloeiend: Nederlands, Frans, Engels en Duits. Je kunt dus niet beweren dat ik geen talenknobbel heb."
Op de vraag of hij toch niet stiekem overweegt om op 10 april mee te doen, zegt hij resoluut: "Nee, beslist niet." Nog één keer klinkt die aanstekelijke lach als hij zegt: "Misschien is het wel een ego-dingetje."