Bewoners van meerdere wijken in Enschede zijn aangeschreven in een enquête die huis aan huis is verspreid. De vragenlijst gaat over de staat van hun huurwoningen. Het initiatief komt van vier bewoners die zelf hun huis moesten verlaten na de wateroverlast op 21 juli vorig jaar. De enquête is bedoeld om inzicht te krijgen in moeilijkheden rond onder meer vocht, schimmel en achterstallig onderhoud. Ook is een petitie bijgevoegd die oproept tot actie tegen 'problemen die onze wijken en woningen teisteren'.
Met de resultaten van de enquête willen de initiatiefnemers 'lokale overheden en verhuurders bewust maken van de situatie en veranderingen teweegbrengen'.
De onvrede van bewoners nam vorig jaar een vlucht nadat grote delen van Enschede onder water kwamen te staan, maar ook daarvoor waren er al zorgen over mogelijke gezondheidsklachten door vocht en schimmel. De anonieme vragenlijst richt zich niet alleen op de nasleep van de wateroverlast, maar moet ook in kaart brengen in hoeverre huurders andere problemen ervaren. Denk aan defecte verwarmingen, slechte isolatie, kapotte ramen en deuren en gedoe rondom elektra. Huurders wordt gevraagd hoe vaak ze klachten melden, waar ze dit doen en hoe woningcorporaties reageren.
Ook worden vragen uiteengezet over de wateroverlast afgelopen zomer. De enquête peilt in hoeverre de schade is hersteld, hoe verzekeraars hebben gereageerd en welke gezondheidsklachten bewoners ervaren door de situatie. Het onderzoek is specifiek gericht op de buurten Pathmos, Stadsveld, Veldkamp, Horstlanden, Getfert en Enschede-West.
De initiatiefnemers is om een reactie gevraagd, zij willen nog niet reageren.
Aan het einde van de enquête kunnen bewoners een petitie ondertekenen die onder andere oproept tot duurzame oplossingen voor vocht- en rioolproblemen. Andere eisen zijn snellere klachtbehandeling, verbeteringen in de infrastructuur en flinke investeringen in renovatie en onderhoud. De petitie is gericht aan woningcorporaties en lokale overheden.
Vocht geeft in heel Nederland een problemen. Recente cijfers van de Woonbond laten zien dat één op de vier huurhuizen in Nederland te maken heeft met vocht en schimmel. Oorzaken zijn onder andere lekkages, slechte isolatie, onvoldoende ventilatie of problemen met afvoer en water. Dat kan leiden tot schimmelgroei, die niet alleen de woning schade toebrengt, maar ook een risico vormt voor de gezondheid van bewoners. Schimmel kan ademhalingsproblemen, allergieën en astma verergeren.
Volgens de wet is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, inclusief het verhelpen van deze problemen. Huurders die klachten hebben, moeten dit melden bij de verhuurder. Woningcorporaties en gemeenten werken, ook in Enschede, samen aan het oplossen van vochtproblemen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een meldpunt voor huurders en het uitvoeren van inspecties.
Ondertekenaars van de petitie geven daarmee aan 'duurzamere en blijvende oplossingen' te willen voor de problemen - en dat gewerkt wordt aan een 'gezonde, veilige en leefbare omgeving voor nu en in de toekomst'.
De overstroming van 21 juli 2024 heeft grote gevolgen voor bewoners van de getroffen gebieden. Zeker tachtig huishoudens moesten hun huis verlaten omdat rioolwater de woningen binnendrong. Bewoners zijn in hotels ondergebracht en later in wisselwoningen geplaatst.
De schade was enorm: meubels waren onbruikbaar, schimmel verspreidde zich en de muren bleven langdurig vochtig. Ondanks inspanningen van de gemeente en woningcorporatie De Woonplaats, klagen gedupeerden over trage en gebrekkige hulp.
Tot maart zijn de woningen die dichtgetimmerd en onbewoonbaar zijn - met name in Pathmos - nog nauwelijks veranderd. Eerder werd aangegeven dat er in het voorjaar een herstelplan gepresenteerd zou worden. Bewoners zijn inmiddels uitgenodigd voor een bijeenkomst op 2 april. Tijdens de bijeenkomst worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar het voorkomen van wateroverlast, uitgevoerd door de gemeente en De Woonplaats. Er wordt besproken welke oplossingen mogelijk zijn. Bewoners krijgen de gelegenheid om vragen te stellen en hun zorgen te uiten.