De liefde voor de club begint vaak al op jonge leeftijd. Denk aan je eerste FC Twente shirt, dekbed of nachtlampje. Daar zijn er echter honderden, zo niet duizenden van. Er zijn ook FC Twente memorabilia met een bijzonder verhaal. In deze aflevering van 60 jaar FC Twente aandacht voor drie bijzondere objecten uit het FC Twente museum.
Je ziet op televisie wel eens dat clubaanvoerders elkaar een vaantje geven als cadeautje. Dat gebeurde vroeger ook, maar daar bleef het niet altijd bij. Er werden ook andere voorwerpen cadeau gedaan: een beeld van het stadion van Arsenal, een gele onderzeeër van de Spaanse ploeg Villarreal of een miniatuurbeeld van Manneken Pis van een club uit Brussel. “Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in ons FC Twentemuseum”, aldus historicus Willy Berends.
Berends is zijn hele leven al fan van FC Twente en één van de wedstrijden die hem het meest is bijgebleven, is het duel tegen Manchester City. “Ik was twaalf jaar oud en opeens waren er zo’n 500 Britse fans in de binnenstad, die liedjes zongen. Dat kenden we hier niet. Liedjes zing je namelijk in de kerk”, vertelt hij. “Ik heb toen een sjaaltje van één van de Engelsen gekregen met daarop FC Twente – Manchester City. Grappig detail is dat er geen UEFA Cup opstaat, maar EUFA Cup.”
In de vitrine van het FC Twentemuseum pronkt ook een bureauklok met daarop het embleem van die Engelse club. “Die heeft Manchester City gegeven aan de club als aandenken. Volgens mij heeft die daarna vrij lang in de bestuurskamer gestaan.”
Eén van de beste spelers van FC Twente ooit? Veel liefhebbers geven als antwoord: Theo Pahlplatz. De geboren Oldenzaler begon zijn carrière bij Quick '20, maar vertrok al snel naar FC Twente, waar hij 468 wedstrijden speelde en 82 keer het net vond. “Hij was verschrikkelijk goed en hij is nooit vertrokken.” Volgens de historicus is de legpuzzel van Pahlplatz het allereerste bijzondere voorwerp van de club.
FC Twente bestaat in 2025 zestig jaar. Streekomroep 1Twente besteedt aandacht aan het jubileum. Elke laatste zondag van de maand wordt een bijzonder verhaal van FC Twente uitgelicht op 1twente.nl.
Vreemde objecten zijn ook te vinden in het museum. Berends: “Ik werd gebeld door een kennis, die vertelde mij dat tussen de Real Madrid, Barcelona en Manchester United memorabilia een matroesjka-pop stond van FC Twente. Die poppen vonden we in Tsjechië. Dan weet je dat je je met grote jongens kunt meten.” Een matroesjka-pop is een set van houten, in elkaar passende poppen, waarbij elke pop een kleinere versie bevat.
“In deze versie poppen vinden we Luuk de Jong, Douglas, Peter Wisgerhof, Wout Brama en Marc Janko. Al lijkt Janko verrekte veel op Brama”, grapt Berends.
Het FC Twente museum is te vinden naast de fanshop van de club. Daarin staan memorabilia uit de geschiedenis van de club, gewonnen prijzen, maar ook bijzondere objecten.