Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Losser start nieuwe pilots op gebied van zorg: ‘Beleid aansluiten bij wat inwoners nodig hebben’

Marian20 Oosterbroek
Marian Oosterbroek, wethouder gemeente Losser
Beeld: Twente FM

Thuus is één van de pilotprojecten die de gemeente Losser de afgelopen jaren inzette, om inwoners preventief waar nodig de helpende hand te bieden. Een succesvolle pilot, waar wethouder Marian Oosterbroek met trots over spreekt. De gemeente zet voor de komende jaren nieuwe, preventieve, pilots op: Zorgintensief onderwijs, dorpsondersteuning en Startpunt jeugd.

Thuus biedt een woonplek voor jongeren vanaf 18 jaar, die uit jeugdzorg of een instabiele thuissituatie komen, ineens op zichzelf moeten wonen maar daarbij nog een beetje ondersteuning nodig hebben. Jongeren in deze situaties, die vanaf hun 18e op zichzelf moeten gaan wonen, vallen vaak tussen wal en schip, met soms zelfs dakloosheid tot gevolg.

Ambulante ondersteuning

Oosterbroek benadrukt dat Thuus geen instelling of woongroep is. “Jongeren huren hier zelf een kamer en krijgen hier ook ambulante ondersteuning. Zij kunnen gewoon in het dorp blijven, dus binnen hun eigen netwerk. Ouders komen over de vloer, het werk is dichtbij.” Een succesvolle pilot, aldus Oosterbroek. “Het alternatief was geweest dat jongeren bij een grote zorgaanbieder in Enschede of Hengelo terecht zouden komen. We kunnen hen nu in ons dorp dit bieden, zodat ze niet abrupt zonder ondersteuning komen te zitten.”

Het is een van de pilots op zorggebied waarvoor de Losserse gemeenteraad de laatste vier jaar geld beschikbaar stelde. Het gaat om pilots van diensten en mogelijkheden op het gebied van zorg, waarvan de inwoners aangegeven hebben dat ze deze binnen het beschikbare aanbod missen. “Wij krijgen daarover signalen van inwoners, en gaan daarmee aan de slag; heel preventief.”

“Inwoners krijgen op tijd de juiste ondersteuning waardoor we voorkomen dat problemen complexer worden.”

Relatiegeluk

Een andere pilot is Relatiegeluk. “We weten dat kinderen erg te lijden hebben onder echtscheidingen. We proberen stellen te ondersteunen op het moment dat het niet zo lekker gaat in een relatie. Scheidingen kun je niet voorkomen, maar wel dat er goed met de kinderen wordt omgegaan.”

Bij de pilot Culturele Ontmoeting wordt ingezet om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.
Oosterbroek: “Eigenlijk zijn alle pilots mooi. En de pilots die we niet succesvol vinden, sluiten we af.”

“We krijgen ruimte om dingen uit te proberen en te kijken wat werkt.”

De gemeente bouwt voort op deze vorm van preventie met het Innovatieplan 2025-2028, waarbij een aantal nieuwe pilots worden gestart. De gemeenteraad heeft hier extra geld voor beschikbaar gesteld. Nieuwe pilots zijn Zorgintensief onderwijs, dorpsondersteuning en Startpunt jeugd.

“Het unieke aan dit pilotprogramma: we krijgen ruimte om dingen uit te proberen en te kijken wat werkt. In de looptijd van vier jaar starten we nieuwe pilots en evalueren we de resultaten. Wat werkt, blijft en groeit. Wat niet werkt, vervangen we door iets nieuws. Zo blijft ons beleid aansluiten bij wat inwoners nodig hebben.”

Experimenteren en investeren

Wethouder Oosterbroek is trots op deze aanpak: "In gemeente Losser durven we te experimenteren en te investeren in preventie. We zien dat dit werkt: inwoners krijgen op tijd de juiste ondersteuning waardoor we voorkomen dat problemen complexer worden en zwaardere zorg nodig is. Ik ben er trots op hoe we dit samen met inwoners, verenigingen, welzijns- en zorg organisaties en de gemeente oppakken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.