De Hengelose Gymnastiek Vereniging, afgekort HGV, bestaat vandaag exact 150 jaar. Dat maakt het de oudste vereniging van Hengelo - en mogelijk zelfs van Overijssel. Zaterdag 5 april wordt dat gevierd met een groot festival, met onder meer een wereldrecordpoging skippybalracen. “Sporten en plezier maken staan bij ons voorop. Dat is al 150 jaar zo”, zegt bestuurslid Errol Herder.
Met die recordpoging haalt Herder zich wel iets op de hals, vertelt hij lachend: “Ik heb nu 1.000 skippyballen onder mijn carport liggen! Meer dan 770 mensen zijn nodig om het record te verbreken. Mensen die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de website van HGV."
Met een geschiedenis van 150 jaar is HGV de oudste sportvereniging van Hengelo en volgens Herder zelfs van heel Overijssel. “Er is één club in Zwolle die beweert de oudste te zijn, maar die is toch echt een half jaar jonger. Daaruit leiden we af dat wij waarschijnlijk de oudste sportclub van Overijssel zijn”, zegt Errol Herder
De vereniging werd in 1875 door dertien mannen opgericht. Onder het motto ‘Mens sana in corpore sano’, Latijn voor ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, werd de gymnastieksport ingezet om mensen te laten bewegen.
Waarom de vereniging precies werd opgericht, is Herder niet bekend, maar hij denkt dat dit waarschijnlijk werd ondersteund door de grote fabrikanten, zoals Stork. “De baas, C.T. Stork, stond bekend om de goede zorg voor zijn werknemers.”
Lange tijd was HGV de enige sportvereniging in Hengelo. “Pas 25 jaar later kwam de eerste voetbalclub. Gymnastiek stond toen eigenlijk voor ‘sport’ in het algemeen.” Dit gebeurde niet in een gymzaal, maar gewoon buiten op het gras. “Later is het steeds meer toegespitst op wat wij nu turnen noemen.”
HGV was ook de moeder van verschillende andere clubs, zoals atletiekvereniging MPM en handbalclub Donar: "Die clubs waren afsplitsingen van HGV."
Lees verder onder de afbeelding.
Toen in 1932 de Graf Zeppelin naar Vliegveld Twenthe kwam, liep de hele regio uit. Het schijnt dat de komst van het gigantische luchtschip de oorzaak was van de eerste files ooit in Twente. Om de Graf Zeppelin op zijn plek te krijgen, werd de hulp ingeroepen van lokale gymnastiekverenigingen. Ook HGV was van de partij. Herder: “Je had stevige mensen nodig, die konden helpen met het begeleiden van het gevaarte. Dat was een hele eer.”
De Hengelose Gymnastiek Vereniging heeft anno 2025 zo'n 800 leden en biedt zo'n 25 sporten aan, van turnen tot freerunning. Het is een recreatieve vereniging, waar plezier en laagdrempeligheid belangrijk zijn.
De eerste grote springtrampoline van Twente werd door HGV naar Hengelo gehaald. “Dat heeft de voorzitter van destijds en erelid Wim Meijer in 1963 geregeld. Tijdens de opening van het stadhuis in 1963 werd die voor het eerst gebruikt.”
Lees verder onder de afbeelding.
Volgens Herder maken de vrijwilligers en leden HGV tot een échte vereniging. Waar andere sportclubs zich focussen op talentontwikkeling en prestaties, is dat bij HGV niet het geval. “Wij blijven juist een vereniging: laagdrempelig, betaalbaar en volledig gerund door vrijwilligers.” Ingehuurde trainers zijn er dan ook niet: “Sporten en plezier maken staan voorop. Dat is al 150 jaar zo.”
Zelf zit bestuurslid Herder al 28 jaar bij de vereniging. Als achtjarige kwam hij erbij. “Het is een geweldige groep mensen, iedereen heeft een eigen karakter en bijzondere talenten. Het voelt echt als een hechte vriendschap.”