Afvalverwerker en energieopwekker Twence moet onderzoeken of het mogelijk is om waterstof op te wekken. Althans, dat vindt de gemeenteraad van Enschede. Een motie met die strekking werd maandagavond door alle fracties gesteund. Enschede zal in de aandeelhoudersvergadering wel andere Twentse gemeenten warm moeten krijgen voor het idee, wil het onderzoek er überhaupt gaan komen.
Het voorstel werd maandag ingediend door D66, Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren. De fracties constateren dat de elektriciteitsprijzen op piekmomenten de pan uitrijzen en dat er een groot tekort is aan (groene) waterstof als vervanger van aardgas.
Eén plus één is twee, moet D66-fractieleider Gertjan Tillema bij het opstellen van de motie hebben gedacht. Het afschaffen van de zogeheten salderingsregeling maakt het rendement van zonnepanelen via teruglevering aan het elektriciteitsnet steeds onaantrekkelijker.
En laat Twence nu vier velden met in totaal zo'n 46 hectare aan zonnepanelen hebben. Daar komt bij dat er met name in de zomer ook elektriciteit (in plaats van warmte) wordt opgewekt door de verbranding van afval. "Er is dus sprake van overcapaciteit", aldus Tillema.
Met die overtollige elektriciteit zien de indieners van de motie een goede kans om waterstof op te wekken. Immers, waterstof kan worden gemaakt met een scheikundig proces dat elektrolyse heet; het splitsen van water in waterstof en zuurstof.
Waterstof is een energiedrager en kan worden gebruikt voor de opslag van energie, bijvoorbeeld als vervanger van aardgas. "En daar zit een kip-en-eiprobleem", aldus Tillema. "Producenten van energie willen best waterstof produceren, maar dan moet er wel een afzetmarkt zijn. Tegelijkertijd zijn er bedrijven die best willen overstappen van aardgas op waterstof, maar dan moet dat wel geproduceerd worden."
Bijkomend voordeel volgens D66, FvD en PvdD is dat waterstofproductie bij Twence een kans is om vanuit deze regio 'een stem te laten horen'. Zowel in Nederland als in Duitsland wordt er namelijk hard gewerkt aan een waterstofnetwerk. "Maar dat gaat langs Twente en niet door Twente", zegt Tillema.
In conceptplannen van Gasunie is Twente inderdaad een 'witte vlek' als het om waterstofleidingen gaat. Gronau wordt wel aangesloten op de Duitse 'waterstofsnelweg'. Energieproducent RWE wil waterstof gaan opslaan in de zoutcavernes onder het Amtsvenn in Gronau-Epe.