In de Hengelose Lambertusbasiliek brengt het harmonieorkest VISION van Koninklijke Muziekvereniging Eendracht Excelsior op 6 april een speciaal concert, geïnspireerd door de April-Meistakingen. Het concert wordt ondersteund door een film van theatergroep Barst, die als leidraad dient voor de muzikale uitvoering.
Het is de eerste keer dat harmonieorkest VISION live meespeelt met een film. “We hebben wel eerder met Barst samengewerkt, bijvoorbeeld toen zij de voorstelling Oliver op de planken brachten”, vertelt medeorganisator Wilma Klinkhamer.
Esther Compagne zag twee jaar geleden de film 'Er hoeft er maar één te beginnen' van Theatergroep Barst, die zich afspeelt tijdens de April-Meistakingen. “Toen we de film bekeken, waren we onder de indruk en dachten we: hier moet meer mee gedaan worden”, zegt Compagne.
Met het idee voor het concert benaderden ze regisseur Rinus Morsink, die enthousiast instemde met het idee. “De originele muziek van de film wordt achterwege gelaten. In overleg met Rinus en onze dirigent Remco van Viersen hebben we passende muziek gekozen”, legt Compagne uit. De film werd ingekort en in vijf delen geknipt.
Muziek live spelen bij een film vereist een nauwkeurige voorbereiding en afstemming. Bij bepaalde scènes moet de muziek extra nadruk leggen op bepaalde emotie. “Soms stopt de film even, waarna de muziek de emotie versterkt. Het is echt een wisselwerking tussen beeld en geluid”, zegt Klinkhamer.
De timing is cruciaal. “Onze dirigent speelt hierin een grote rol, omdat de muziek precies moet samenvallen met de beelden. We oefenen hier al vier à vijf maanden voor”, aldus Compagne.
De Hengelose theatergroep Barst heeft in opdracht van de gemeente Hengelo een film gemaakt over de April-meistaking van 1943. De film is specifiek gericht op kinderen uit groep 7 en 8.
Eén van de composities heeft een toepasselijke naam: Foundry (Engels voor ‘gieterij’). “Dit stuk bevat metaalachtige klanken en verwijst naar de Stork-fabriek”, legt Compagne uit. De fabriek was in 1943 het startpunt van de grootste staking in bezet Europa. Ook speelt violist Hrayr Ter-Sargsyan mee, een bijzondere toevoeging aan het concert.
Dat het concert in de Lambertusbasiliek plaatsvindt, is geen toeval. Tijdens het bombardement van oktober 1944 sloeg een blindganger door het dak van de basiliek. Wonder boven wonder bleef het kerkgebouw gespaard. “De Lambertus heeft alles gezien”, zegt Klinkhamer. Dit maakt de locatie extra bijzonder voor een concert dat in het teken staat van herdenken en vrijheid.
Volgens de organisatoren is muziek hét middel om bij te dragen aan het herdenken van de oorlog en het vieren van de bevrijding. “Muziek roept emoties op en helpt bij bewustwording”, zegt Compagne.
Het concert wordt afgesloten met een Glenn Miller-medley, een eerbetoon aan de Amerikaanse artiest wiens muziek tijdens de oorlog populair was. “De muziek laat je echt het gevoel van bevrijding herleven. Je ziet als het ware de bevrijding voor je.” Iedereen is welkom: “Iedereen die wil voelen hoe waardevol onze vrijheid is.”
Het concert Echo van de Staking vindt plaats op zondag 6 april om 15.00 uur in de Hengelose Lambertusbasiliek. De toegang is gratis. Daarnaast is de oorlogsexpositie Door de ogen van Sint Lambertus van 3 tot 13 april in de kerk te bezoeken.