Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Bernard Benneker: ‘We hoorden dat de tanks eraan kwamen. Dat bericht vloog in het rond’

Via de ‘boerderijtamtam’ doet maandag 2 april in het buitengebied van De Lutte het langverwachte nieuws de ronde: de Engelsen staan op de Bentheimerstraat! De toen 11-jarige Bernard Benneker weet niet hoe gauw hij het erf af moet komen om de bevrijders te begroeten.

“Wij liepen allemaal naar de Bentheimerstraat. Maar er bleven wat mensen achter; de Engelsen hadden dat in de gaten en reden met zo’n grote tank dat kleine weggetje in en begonnen te schieten over het bos daar heen”, wijst hij, even terug op de plek van zijn ouderlijk huis. “Mijn ouders waren thuis en de scherven van die kogels ratelden bij ons op de golfplaten van de graanschuur. Als je doorliep had je nergens last van. Maar als het leek of je je een beetje verdekt op ging stellen, begonnen de Engelsen te schieten.”

Smokkelen van melk

Bernard woont op de boerderij met zijn ouders, oma, zijn negen broers en zussen, vijf kinderen uit het westen van het land, vier onderduikers en een vrijgezelle oom. Zijn ouders hebben een melkveebedrijf. “Inwoners uit Oldenzaal kwamen hier melk halen, maar kwamen niet altijd met de melk over”, vertelt Bernard. “Ze fietsten hier met de melk weg, en werden even later aangehouden door Duitsers die de melk in beslag namen.”

Het grensgebied van Losser staat echter niet voor niets bekend om zijn smokkelhistorie. Ook hier wordt iets op gevonden. “Mensen verborgen onder hun kleding, om hun buik, een halfronde vorm van blik, waar ongeveer drie tot vier liter melk in kon. Zo kwam de melk toch in Oldenzaal.”

“Als de Engelsen kwamen, konden de Duitsers hen van daaruit onder vuur nemen”

Bernard weet ook nog dat de boeren voor de bezetters munitie moeten halen. “Met paard en wagen van het station in Oldenzaal of Hengelo, en dat moest dan naar het munitielager op de Paasberg gebracht.” Als Bernards vader daarvoor opgeroepen wordt, verbergt hij zijn grootste wagen in het bos. “Hij haalde de munitie op met het kleinste wagentje.”

Lees verder onder de afbeelding.


20250205 NWS Bevrijding Losser Niels Wesselink foto D250205 T135605 N
Bernard Benneker op het erf van zijn ouderlijk huis.
Beeld: Niels Wesselink

Vol met Duitsers

Niet alleen onderduikers verblijven rond de boerderij van de familie Benneker. Hier, in dit grensgebied, ligt het vol met Duitsers. Achter het kippenhok van de familie hebben ze een soort bouwsel gemaakt, afgedekt met takken. “Daar kropen ze achter. Als de Engelsen kwamen, konden ze hen vandaaruit onder vuur nemen”, zegt Benneker.

Zelf verblijven de bewoners en hun gasten in oorlogstijd regelmatig in de schuilkelder. “Als er onraad was, gingen we de kelder in. ’s Nachts werden we vaak het bed uitgehaald. Behalve mijn oma; zij kon niet meer lopen en bleef in de huiskamer; er bleef altijd iemand bij haar.”
Truus Hampsink, toen eveneens 11 jaar, woont in de buurt. Met haar ouders, grootouders, haar zes broers en vijf zussen, twee kinderen uit het westen van het land en twee onderduikers. Ook zij schuilen met regelmaat in hun kelder.

icon_main_info_white_glyph

De bevrijding van de gemeente Losser

Op paasmaandag 2 april rinkelt in De Lutte om 7 uur ’s morgens de telefoon bij kruidenier Sweerts. ‘De Engelsen staan in Oldenzaal op de Haerstraat en maken zich klaar om te vertrekken richting De Lutte!’ Ruim een uur later staan ze al op de Bentheimerstraat. Er ontstaat een hevig vuurgevecht tussen Duitsers en Engelsen. Omstreeks half tien is het voorbij en is De Lutte vrij.

Vanuit Enschede rukken de Engelsen op maandag 2 april in eerste instantie op naar Losser. Maar zij krijgen bericht dat in Losser de Duitsers bereid zijn zich met hand en tand te verdedigen. De Engelsen gaan via Glane naar Overdinkel. "Daar stuiten ze op onverwacht felle tegenstand; de hele dag wordt er gevochten", vertelt André van Aarsen van de Historische Kring Losser. Aan het eind van de dag kiezen de Duitsers het hazenpad. Als de Engelsen dinsdagmorgen 3 april weer oprukken, is er geen Duitser te bekennen.

De Duitse troepen die Losser zouden verdedigen, trekken zich in de loop van die maandag terug over de grens. Dinsdagmorgen 3 april om 10.00 nemen geallieerde verkenners in Losser geen Duitsers meer waar. Om 19.15 uur wordt Losser gemeld als ‘geheel gezuiverd’. Losser is bevrijd zonder een schot te lossen.
Bij de gevechten in Overdinkel sneuvelen 20 Duitsers, ze worden begraven in een massagraf op de Algemene Begraafplaats. Er worden 30 Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De Britten tellen zes gewonden. Achter hotel ’t Zwaantje in Losser worden vier Engelse soldaten begraven, overleden aan hun verwondingen, vermoedelijk opgelopen bij de gevechten in De Lutte.

G. Evertman en J. Schanser uit Losser komen op 31 maart om door respectievelijk een kogel en een scherf van een landmijn. Verzetsstrijder Joop Dijkhuis uit Losser sneuvelt op zondag 1 april in gevecht met Duitsers.

De boerderijtamtam

De laatste dagen van de oorlog zitten de bewoners van het buitengebied bijna de hele tijd in de schuilkelders. Tot het bericht komt dat de Engelsen in aantocht zijn. De bewoners van het buitengebied hebben hun eigen nieuwsvoorziening: de tamtam is goed georganiseerd. “Van de ene boerderij werd het bericht doorgegeven naar de volgende. Daar werd geen half uur mee gewacht, je gaf zo’n bericht direct door, stel dat er onraad was. Zo hoorden we ook dat de tanks eraan kwamen. Dat bericht vloog in het rond.”

“Ze waren zo weg, de kortste weg op de grens aan.”

Ook de Duitsers achter het kippenhok horen de geruchten. Ze wachten niet tot de Engelsen op schootsafstand zijn en ze hen onder vuur kunnen nemen. “Zo ver kwam het niet”, lacht Benneker. “Van hieruit is het vier kilometer naar de Duitse grens. Ze waren zo weg, de kortste weg op de grens aan. Ze wisten niet hoe gauw ze in Duitsland moesten komen.”

Chocola op de viersprong

Bernard gaat ook de weg op. “We gingen allemaal op de Bentheimerstraat aan en zagen daar de tanks richting Duitsland gaan.” Truus: “Ik weet alleen nog dat we op de viersprong hier chocola kregen van de soldaten.”
Dat er in het dorp De Lutte behoorlijk geschoten is de laatste dagen, hebben ze niet mee gekregen. “We hebben het naderhand wel gezien; het Bernardusgebouw was het meest kapot.”
De Duitsers zijn weg bij Benneker, de Engels zitten er kort na de bevrijding. Een gesprek met hen aangaan kan de jonge Bernard niet: “Ik kende geen Engels.”

Lees verder onder de afbeelding.


20250205 NWS Bevrijding Losser Niels Wesselink foto D250205 T133332 N
Truus en Bernard met de kanonskogel.
Beeld: Niels Wesselink

Kanonskogel in de vensterbank

Voor het raam van de woning van Bernard en Truus, inmiddels ruim 60 jaar getrouwd, staat nog een overblijfsel uit die tijd. Een kanonskogel. Hoe ze erbij gekomen zijn weten ze niet meer, en ook niet of het een Engelse of een Duitse kogel is. “We hebben hem altijd bewaard”, vertellen ze. Een tastbare herinnering aan een bewogen tijd.

icon_main_info_white_glyph

Volg de bevrijding van Twente

Vanaf 1 april 1945 leggen de geallieerden een tocht door Twente af om de regio te verlossen van de bezetter. Van 1 tot en met 10 april 2025 - tachtig jaar later - staan 1Twente en Twente FM uitgebreid stil bij die bevrijding, met elke dag een andere plaats die centraal staat. In ieder verhaal vertelt een ooggetuige hoe hij die tijd heeft beleefd. Volg de bevrijding van Twente op https://www.1twente.nl/dossier...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.