Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Verhalen achter ‘oorlogsgraven’ in Oldenzaal geven betekenis aan 80 jaar vrijheid

Violiste Suzanne Schokker 2
Violiste Suzanne Schokker (16) zorgde bij de ‘Anne Frank boom’ voor een stemmig slotakkoord tijdens de herdenkingswandeling, precies 80 jaar na de bevrijding van Oldenzaal.
Beeld: Redactie Twente FM

Na de traditionele herdenking van de bevrijding van Oldenzaal met schoolkinderen op woensdagmorgen, waren er ’s middags op de begraafplaats aan de Hengelosestraat nog twee wandelingen langs ‘oorlogsgraven met een verhaal’. Met deze wandelingen wilde de werkgroep Begraafplaats Oldenzaal, precies 80 jaar na de bevrijding, met ‘verhalen van toen betekenis geven aan nu’.

Het waren stuk voor stuk indrukwekkende verhalen, die leden van de werkgroep vertelden bij de graven van slachtoffers van de oorlog. Zo werd stilgestaan bij de graven van Bennie Krüpers (17) en Gerrit Raeke (18), die omkwamen bij de dramatische explosie van Duitse munitie tijdens een bevrijdingsfeest op de Grote Markt op 8 mei 1945. Door de aanwezigheid van Jan Raeke (95), broer van de omgekomen Gerrit, kreeg dit verhaal woensdagmiddag een extra emotionele lading.

Persoonlijke herinneringen

Die emoties waren er zeker ook bij de aanwezige familieleden van Bennie Krüpers, begraven naast Gerrit Raeke, toen Martin Meijerink zijn persoonlijke herinneringen aan het drama tijdens het bevrijdingsfeest deelde. Martin Meijerink was de initiatiefnemer van de wandeling, georganiseerd door de werkgroep Begraafplaats in samenwerking met de gemeente Oldenzaal.

Lees verder onder de afbeelding.


Herdenkingswandeling Martin
Persoonlijke herinneringen van Martin Meijerink bij de graven van Bennie Krüpers en Gerrit Raeke maakten veel emoties los.
Beeld: Redactie Twente FM

Stemmig slotakkoord

De indrukwekkende wandeling langs de graven werd stemmig afgesloten bij de woensdagmorgen door burgemeester Welman onthulde ‘Anne Frank boom’. Daar bracht de 16-jarige violiste Suzanne Schokker uit Denekamp onder meer het thema uit de film Schindler’s List ten gehore. Niet minder indrukwekkend was het slotakkoord van de wandeling: het gedicht ‘Op missie’ dat stadsdichter Geert Christenhusz speciaal voor deze gelegenheid schreef.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.