Voorlopig moeten Hengelose ouderen die in aanmerking willen komen voor huishoudelijke hulp eerst het fitnessprogramma 'Powerful Ageing' doorlopen om te zien wat ze nog zelf kunnen. De SP, Lokaal Hengelo-Anders! en ProHengelo dienden gisteravond gezamenlijk een motie in, waarin het college wordt gevraagd hier direct mee te stoppen. De motie haalde het net niet: 15 raadsleden stemden voor, 18 raadsleden tegen.
Powerful Ageing, vrij vertaald 'krachtig oud worden', staat in heel Nederland ter discussie. Het wordt in tal van gemeenten aangeboden, maar op veel plekken zijn kritische geluiden te horen. En dat terwijl de insteek heel sympathiek is: immers, het moet ouderen helpen fysiek sterker te worden, zodat ze zo lang mogelijk zelfredzaam zijn. Wie wil dat nou niet?
Volgens de Hengelose wethouder Marie-José Luttikholt is 'Powerful Ageing' een programma dat op vrijwillige basis wordt aangeboden aan mensen die voor hulp in de huishouding bij de gemeente terechtkomen. Samen met een consulent wordt dan gekeken wat de klant zelf nog kan en of hij of zij in aanmerking komt voor het fitnessprogramma. Daarna wordt altijd eerst nog een fysiotherapeut geraadpleegd. Als iemand fysiek niet sterk genoeg is, krijgt hij of zij de gevraagde hulp.
Bij het woordje 'vrijwillig' gaat het volgens een deel van de raad mis. Simpel gezegd: mensen hoeven er inderdaad niet aan mee te doen, echter het gevolg kan zijn dat ze dan - in elk geval tijdelijk - hun recht op huishoudelijke hulp verspelen.
Volgens SP-raadslid Hugo Koetsveld mag het programma 'geen poortwachter zijn voor iets waar mensen domweg recht op hebben'. Koetsveld: "In de verhalen die we in de media lezen en die wij van Hengeloërs horen, komen woorden als 'betuttelend', 'beledigend' en zelfs 'vernederend' naar boven. De kans bestaat dat mensen de instanties gaan mijden en uiteindelijk zélf de ramen gaan lappen met alle mogelijke gevolgen van dien."
Ook andere raadsleden vinden dat de gemeente moet stoppen met het stellen van voorwaarden. Mede-indiener van de motie Seviye van Wier (Lokaal Hengelo-Anders!) noemt het een 'asociaal ontmoedigingsbeleid': "Er moet snel geëvalueerd worden én we moeten hier direct mee stoppen." Bernadette Morskieft (CDA) is het eens met dat eerste ('Het moet vrijwillig zijn. Evalueer snel!'), maar niet met dat tweede: haar fractie, die deel uitmaakt van de coalitie, stemt tegen.
De wethouder kan begrip opbrengen voor alle kritiek, maar wil alleen bijsturen als het echt nodig is. En om erachter te komen óf het echt nodig is, wil ze dus eerst evalueren.
Luttikholt: "Powerful Ageing is geen voorwaarde om in aanmerking te komen voor huishoudelijke ondersteuning. De gemeente weegt in het onderzoek altijd af of inwoners op eigen kracht of met hulp van algemene voorzieningen gericht op het versterken van de zelfredzaamheid zelf in een oplossing kunnen voorzien. Dát schrijven zowel de wet als onze eigen verordening voor."
Met het concept is volgens Hugo Koetsveld helemaal niks mis: "Ik juich dit soort initiatieven alleen maar toe, maar laat mensen wél de keuze."
Geen van de raadsleden stelt aan het eind van de discussie de belangrijke vraag wanneer die evaluatie precies plaats moet vinden. Daarom trekt 1Twente de volgende ochtend maar even aan de bel. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat dit gaat gebeuren 'in de tweede helft van dit jaar'.
Voorlopig zijn de Hengelose ouderen die huishoudelijke hulp willen hebben nog niet van de verplichte gymlessen af.