Een wereldrecord bleef uit, maar de feestvreugde was er niet minder om. Ter ere van het 150-jarig bestaan van gymnastiekvereniging HGV deden zaterdag meer dan tweehonderd deelnemers mee aan een vrolijke recordpoging skippybalracen. Als kers op de taart kreeg de jubilerende club de erepenning van de gemeente Hengelo.
Ruim tweehonderd kinderen en een paar volwassenen legden zaterdagmiddag het parcours af. Officials langs de kant hielden streng een oogje in het zeil. Bij één jongen klapte de skippybal. Het bleek niet genoeg voor een wereldrecord, maar het mocht de pret niet drukken.
Onder de vele kinderen en ouders die meededen aan de recordpoging, waren ook een aantal Hengelose raadsleden van de partij. Elske Mooijman van GroenLinks en Han Daals, Tonny Noordman en Jeffrey Scholten van BurgerBelangen Hengelo deden mee. “Ik denk dat ik gediskwalificeerd ben”, grapt Scholten. “Het was best pittig; de skippybal is niet heel groot en het was best nog wel een stuk.” Hij is vooral trots op zijn collega's Noordman en Daals, die beiden wat ouder zijn. “Ze hebben het toch maar even gedaan.”
HGV-bestuurslid Errol Herder vindt het niet erg dat het record niet is gebroken: “Bij HGV zijn we niet zo competitief. Het is natuurlijk leuk om te winnen, maar daar gaat het bij ons niet om. Plezier maken is veel belangrijker en dat is gelukt.”
Het record mag dan niet zijn verbroken, de gymnastiekvereniging kreeg wél de erepenning van Hengelo. Bij de opening van de feestelijkheden overhandigde locoburgemeester en sportwethouder Claudio Bruggink de penning. “Naast dat sporten gezond is, draagt het ook bij aan ontmoeten en het tegengaan van eenzaamheid.”
Herder is blij met de erepenning: “Fantastisch om die erkenning te krijgen. Het is een bevestiging voor wat wij al jaren doen met de vereniging.” Momenteel telt de sportvereniging zo’n 800 leden en biedt ze een ruim aanbod van verschillende sporten en danslessen.
Lees verder onder de afbeelding.
Met een geschiedenis van 150 jaar is HGV de oudste sportvereniging van Hengelo en volgens Herder zelfs van heel Overijssel. De vereniging werd in 1875 door dertien mannen opgericht. Onder het motto ‘Mens sana in corpore sano’, Latijn voor ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, werd de gymnastieksport ingezet om mensen in beweging te brengen.
Van de 1.000 gebruikte skippyballen zijn er nog een paar honderd over. Die krijgen volgens Herder een goede bestemming: “Een deel gaan we zelf gebruiken tijdens onze lessen op de twintig verschillende locaties.” Ook Hengelo Sport en een aantal scholen krijgen skippyballen gedoneerd.