Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Zoeken naar onderduikershol in Enter: ‘Elf mensen leefden onder de grond, er moet iets te vinden zijn’

Gerrit Alink Enter
Gerrit Alink met op de achtergrond de locatie van het onderduikershok
Beeld: Twente FM

Wie meer wil weten over de onderduik van een aantal Joodse Enternaren in de Tweede Wereldoorlog, is welkom op maandagavond 7 april bij De Bron in Enter. Er wordt informatie gegeven over het archeologisch onderzoek naar en op de locatie, er wordt verslag gedaan van gesprekken met kleinkinderen van Geert Schuurhuis, die verdacht werd van het verraad van de onderduikers, en Donald de Leeuw, een nazaat van de familie Samuël vertelt iets over het Joods psychiatrisch ziekenhuis Het Apeldoornsche Bos, dat in de oorlog door de Duitsers ontruimd werd.

Veel aandacht is er uiteraard voor de bevindingen van de onderzoekers van de schuilplaats van de Enternaren. Dorpshistoricus Johan Altena publiceerde daar eerder over. Toen de Joodse inwoners opgeroepen werden voor de Duitse werkkampen, zochten de families Samuel en Spanjar naar een onderduikadres.

Oud kippenhok

Met hulp van families in het Enterbroek vonden ze in oktober 1942 een schuilplaats in een oud kippenhok. “Dat stond eerst bij De Koote, de familie Nijmeijer. Maar de grond was daar te drassig en onderduik verlenen bracht risico met zich mee”, vertelt Gerrit Alink. Het hok werd in het diepste geheim verplaatst naar nabijgelegen gemeentegrond, verborgen in een houtwal tussen de Huttemansweg, Entelerweg en Bornerbroekseweg.

In eerste instantie waren er 6 bewoners, de familie Spanjar. Al snel kwamen er 5 mensen bij. De Grüne Polizei pakte hen op 10 mei 1943 op. “De mensen zijn verraden. Het ‘kopgeld’ voor aangebrachte Joden bedroeg toen rond de 7,50 gulden. Dat was een behoorlijk bedrag in die tijd.”
De onderduikers werden eerst naar Westerbork gebracht. Op 18 mei gingen ze op transport naar vernietigingskamp Sobibor; een treinreis van drie dagen. Bij aankomst op 21 mei 1943 werden ze vermoord.

Lees verder onder de afbeelding.


Familie Spanjar Joodse gemeenschap Enter 102
Familie Spanjar uit Enter
Beeld: Enters Erfgoed

Projectgroep

Het verhaal blijft Alink bezighouden. Samen met Albert Bouwmeester, Ben ter Haar en Henk Robben vormt Alink een projectgroep, die afgelopen zomer het onderzoek startte naar de onderduiklocatie in het buitengebied van Enter. “Je ziet overal dat onderduiklocaties opnieuw in kaart worden gebracht. Op sommige locaties is ook archeologisch onderzoek gedaan”, vertelt hij. Met een bijdrage van de Enterse Haringparty van 3.500 euro en 1.000 euro van EDlive ging het team aan de slag.

“Hoe leefden de mensen daar, 11 mensen op 28 vierkante meter?”

Het verhaal is grotendeels bekend. “We weten dat De Koote de spin in het web was en dat een grote groep boeren in die omgeving was op de hoogte was en een bijdrage leverde. We weten ook dat er naderhand een kuil bij gegraven is, voor de privacy van de vrouwen. We weten ook van het verraad.”
Maar na ruim 80 jaar leven er toch nog vragen. “We vroegen ons af wat daar eigenlijk gebeurd is. Hoe leefden de mensen daar, 11 mensen op 28 vierkante meter? Hoe kwamen ze aan hun levensbehoeften? Wat is de exacte locatie van het kippenhok? Kortom, is er van die onderduik nog iets te vinden?”

Studenten archeologie van Saxion

Voor het onderzoek werden studenten archeologie en archeologen van de Saxion Hogeschool gevraagd. “Zij hadden een project in Epe afgerond. Daar werd de locatie van een onderduikershol gevonden. Daar was ook nog een overlevende, die iets kon vertellen over zijn tijd in het hol.”

Saxion was direct enthousiast, meldt Alink. Het werd een project waarbij niet alleen de studenten archeologie, maar studenten van meerder studierichtingen bij betrokken werden. Belangrijk was om eerst de exacte plek te vinden. Tot nu toe leverde dat nog geen exacte plek, wel een aantal kleine zaken op. Afgelopen week is nog gezocht met GPR-apparatuur, door Saxion net nieuw aangeschaft.

icon_main_info_white_glyph

Ground Penetrating Radar (GPR)

De Ground Penetrating Radar is het een radarsysteem dat gebruikt wordt om de ondergrond in beeld te brengen. Het kan worden gebruikt op een groot aantal verschillende doordringbare materialen om kenmerken of objecten binnenin te detecteren en in kaart te brengen. De technologie wordt routinematig gebruikt voor onder andere het in kaart brengen van nutsvoorzieningen, gesteente, holtes en zinkgaten, archeologische artefacten en grondwaterstanden. GPR wordt ook gebruikt in militaire/antiterroristische, wetshandhavings- en zoek- en reddingstoepassingen.

“Alle data die daaruit komen, gaan de computer in. Van 11 mensen die deels onder de grond hebben geleefd, moet toch iets van te vinden zijn”, verwacht Alink. “Het zou mooi zijn als we maandagavond 7 april hierover iets meer konden melden.”

icon_main_info_white_glyph

Bijeenkomst 7 april

De bevindingen van het onderzoeksteam worden maandagavond 7 april bekendgemaakt tijdens een informatieavond. Deze is vrij toegankelijk en wordt gehouden in het dienstencentrum naast de Hervormde Kerk, Werfstraat 57. Inloop vanaf 19.15. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Deze avond gaat ook de website www.joodseonderduik-enter.nl de lucht in, waarop van alles te vinden is over de onderduik en het onderzoek.

  • Luchtfoto onderduikplek
    Boerderij De Koote
    Beeld: Enters Erfgoed - Luchtfoto onderduikplek
  • Boerderij De Koote
    Boerderij De Koote
    Beeld: Enters Erfgoed
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.