Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedees topkoor laat het er niet bij zitten na intrekken subsidie met 'tegenstrijdige' onderbouwing

Consensus Vocalis 1 Marco Borggreve
Consensus Vocalis is het enige professionele koor in Oost-Nederland.
Beeld: Marco Borggreve

Consensus Vocalis is het enige professionele koor van Oost-Nederland, maar dreigt na dit jaar voor een financiële uitdaging te staan. De provincie Overijssel is gestopt met een structurele subsidie en de gemeente Enschede is slechts bereid om dat 'gat' van 100.000 euro voor één jaar te vullen. Terwijl er afgelopen zomer nog meer geld in het vooruitzicht was gesteld. Consensus laat het er niet bij zitten en vraagt het college om een betere onderbouwing.

Vorig jaar greep Consensus Vocalis naast een landelijke subsidie vanuit het Fonds Podiumkunsten. Op zichzelf geen man overboord; het landelijke fonds krijgt vele tientallen aanvragen en is streng in de beoordeling ervan. Hoewel al wel eerder een poging was gedaan, heeft Consensus Vocalis nooit eerder een subsidie van het Fonds Podiumkunsten ontvangen. De afgelopen jaren kreeg het koor geld via een meerjarensubsidie van de provincie Overijssel.

Domino-effect

Toch zorgde de afwijzing door het Fonds Podiumkunsten voor een domino-effect. De provincie Overijssel, die Consensus Vocalis afgelopen jaren steunde met 4 ton, wilde de subsidierelatie met het koor afbouwen en zegde nog 150.000 euro toe op de voorwaarde dat er andere fondsen zouden worden aangewend.

Daar bleek de gemeente Enschede best voor te porren. In de nieuwe vierjarige subsidie 'Cultuur groot' werd 4 ton (dus een ton per jaar) toegezegd. Echter, alleen als Consensus Vocalis er in zou slagen om geld van het Fonds Podiumkunsten te krijgen. Toen deze voorwaarde in het openbaar werd gepubliceerd, was het vonnis door het Fonds Podiumkunsten al geveld.

Eén jaar overbruggen

Een lange aanloop naar de huidige perikelen, maar wel een essentiële. Door het mislopen van de landelijke subsidie dreigde het professionele koor namelijk een belangrijke structurele inkomstenbron kwijt te raken. Om Consensus Vocalis de tijd te geven om de begroting naar nieuwe maatstaven bij te stellen, verleende de gemeenteraad eind vorig jaar 100.000 euro subsidie voor 2025. Dat is enkele weken geleden formeel in een brief bevestigd door het college.

Consensus Vocalis 1 Marco Borggreve
Lees ook
Einde dreigt voor gerenommeerd koor in Enschede, maar raadsleden willen intrekken subsidie terugdraaien

Maar op die brief is nu door koordirecteur Francis Faas gereageerd. Ze vindt dat het college met de verkeerde argumentatie de toegezegde meerjarensubsidie heeft ingetrokken. Weliswaar was erkenning door het Fonds Podiumkunsten een voorwaarde, maar toen dat niet lukte kreeg Consensus Vocalis enkele maanden de tijd om ter compensatie elders een 'substantiële bijdrage' te vinden.

Onduidelijke onderbouwing

Volgens het college van B&W is dat niet gelukt. Maar de onderbouwing is wat vaag en lijkt tegenstrijdig. "Ondanks herhaalde verzoeken van onze kant heeft het college nooit gedefinieerd wat als 'substantiële bijdrage' werd beschouwd", aldus koordirecteur Faas in een brief aan de gemeenteraad. "Daardoor is voor ons nog altijd onduidelijk wat de grond is van het college om tot de conclusie te komen dat 'het niet is gelukt'."

icon_main_info_white_glyph

Een koor van een miljoen

In de meest recente openbare jaarrekening van Consensus Vocalis (over het jaar 2023) is te zien dat de inkomsten van het professionele koor iets meer dan 1 miljoen bedroegen. Daarvan was 1 ton directe subsidie van - toen nog - de provincie Overijssel. Een belangrijke andere inkomstenbron zijn bijdragen van coproducenten (andere culturele instellingen zoals theaters). Omdat die instellingen gesubsidieerd worden, is dit indirect ook subsidiegeld.
Consensus Vocalis maakte over 2023 een halve ton winst, maar sloot het jaar daarvoor af met een verlies van enkele duizenden euro's. Het verliezen van een ton subsidie vraagt daarom om harde keuzes. De belangrijkste uitgavenpost in 2023 vormde de inhuur van de circa honderd zangers en de dirigenten (circa 760.000 euro). Minder (vaak) inhuren heeft directe gevolgen voor de activiteiten en concerten en dus ook de inkomsten.

Vanuit de gemeente zijn ook andere argumenten gebruikt. Zo zou de aangepaste begroting meer dan 50 procent afwijken dan die bij de subsidieaanvraag (en dus ten koste gaan van de activiteiten). En ook zouden de plannen van Consensus Vocalis 'in mindere mate' voldoen aan de uitgangspunten in de Enschedese Cultuurnota, waaronder talentontwikkeling en lokale aanwezigheid.

Koor heeft bezwaar aangetekend

Bij Consensus Vocalis zijn ze verbaasd over deze argumenten. De totale begroting van het koor is namelijk 'slechts' 20 procent afgenomen en dat heeft volgens de directie niet geleid tot een afname van activiteiten en evenementen. Bovendien zou de onafhankelijke commissie de Enschedese subsidieaanvraag hebben beoordeeld met '27 punten', goed voor een tweede plek in de ranglijst. Het koor werd geprezen om de lokale samenwerking met onder andere de Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck en Enschede Promotie.

"Uiteindelijk is het niet de ingediende begroting die waarde toevoegt aan het culture veld in Enschede", schrijft Francis Faas. "Onze essentie is samen zingen op het allerhoogste niveau van de eerste muzikale stappen van een kind tot de internationale top." Tegen het afwijzen van de subsidie van vier jaar lang 100.000 euro loopt nog een officiële bezwarenprocedure. Met haar brief hoopt Francis Faas de gemeenteraad te bewegen om 'kritisch te kijken naar de argumentatie van het college' en op andere gedachten te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.