De Week van de Amateurkunst, kortweg WAK, vindt dit jaar plaats in de tweede week van juni. Dat duur nog even. Maar kunstenaars, muzikanten, theatermakers en dansers die daar hun brood (nog) niet mee verdienen, kunnen zich alvast aanmelden.
De WAK is een jaarlijks terugkerend evenement van een week, waar kunstenaars, musici en andere makers hun werk aan het publiek kunnen laten zien. Dit jaar biedt het amateurkunstfeest daarvoor een vijftiental podia aan (binnen en buiten) en twaalf expositieplekken. Door de hele stad. De WAK valt samen met Kunst en Landschap, Kunst in het Volkspark en de Enschedese vrijwilligersdag. Dat levert extra speel- en expositiemogelijkheden op. En een trits evenementen en workshops waaraan amateurmakers inspiratie kunnen ontlenen.
Amateurkunst wordt nogal eens onderschat, vindt Jacintha Blom. Blom is cultuurcoach in Enschede en drijvende kracht achter de WAK. “Het zegt natuurlijk helemaal niks over je niveau. Het zegt iets over waar je plezier in beleeft, in je vrije tijd, en dat je niet per se je brood ermee verdient. Dat is voor mij amateur.”
De WAK paart dat plezier beleven aan creativiteit aan publiek. Dat is, zo stelt Blom, het belangrijkste doel. “Amateurkunstenaars kunnen zichzelf laten zien. Wij zorgen voor andere podia, waar ze anders niet kunnen staan.” Als in: mensen uitnodigen op je eigen plek is toch wat anders dan wanneer je het podium kan pakken tijdens Kunst in het Volkspark. “Daar heb je zo een paar duizend man publiek.”
In beginsel kan iedere Enschedeër die iets creatiefs doet zich aanmelden. Dat levert soms een zoektocht op naar een geschikt podium, maar Blom en haar team denken en zoeken mee. Een ballotage is er niet, anders dan dat deelnemende kunstenaars en andere creatievelingen Enschedeër moeten zijn. Alle disciplines zijn welkom: van kantklossen tot beeldende en podiumkunsten.
Lees verder onder de afbeelding.
Dat alleen Enschedeërs zich kunnen melden, heeft een puur praktische reden. Het moet behapbaar blijven. Voorgaande edities boden een plek aan zo’n tachtig groepen. Blom: “Dat zijn dan ongeveer 1.700 deelnemers.” Dat kan de organisatie aan. “Maar als daar ook mensen uit Haaksbergen en Losser bij komen, wordt het teveel.”
Achterliggende gedachten bij die amateurkunstweek gaan ook over ontmoeting en saamhorigheid. “Dingen in groepsverband doen vermindert spanningen. Dat heeft een grote maatschappelijke meerwaarde.” Daarnaast worden er samenwerkingsverbanden gesmeed tussen cultuurpartijen in de stad en mag je de week beschouwen als een scheut Pokon in de voedingsbodem voor een gezond stedelijke cultuurklimaat.
“Je hebt een brede basis nodig om ervoor te zorgen dat mensen door kunnen groeien.” Blom is trots als ze een poster ziet van oud-deelnemers aan de WAK die later ergens als professional op een podium staan. Of in een galerie hangen. “Niet dat de WAK daarin doorslaggevend is geweest, maar dat wij daar een kleine bijdrage aan hebben geleverd, maakt me blij.”
Wie zich aan wil melden voor de Week van de Amateurkunst, kan het best een kijkje nemen op de website van de WAK. Overigens denkt Blom ook buiten de Week van de Amateurkunst om graag mee met amateurkunstenaars. Die kunnen het hele jaar door terecht voor ondersteuning en advies.