Volksuniversiteit Hengelo en omstreken heeft de afgelopen 104 jaar heel wat stormen doorstaan. Dat de lesinstelling nog altijd bestaat, is te danken aan tientallen bevlogen docenten, honderden leergierige Twentenaren en een daadkrachtig bestuur. Manager Reina Jans opereert daarbij als een soort makelaar: "Ik zorg dat docenten en cursisten elkaar weten te vinden." En er is nieuws: voor het eerst in die ruim honderd jaar worden dit seizoen ook in de zomermaanden cursussen aangeboden.
De stichting Volksuniversiteit Hengelo e.o. werd in 1921 opgericht door enkele hoge Hengelose heren, waaronder Coenraad Stork, die vonden 'dat met name vrouwen wel enige culturele verheffing konden gebruiken'. Immers, als de man aan het werk was, moest de vrouw toch ook iets nuttigs te doen hebben? Het fenomeen kwam overwaaien uit Amsterdam. Overal in het land werden volksuniversiteiten opgericht, maar lang niet allemaal overleefden ze tot in deze eeuw.
Die van Hengelo wel. Bij de plaatselijke volksuniversiteit zijn tal van cursussen en workshops mogelijk. Op het gebied van vreemde talen, zorg & welzijn, mode & uiterlijke verzorging, sport & bewegen, filosofie, kunst & cultuur, culinair. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, vertelt Jans: "Als een docent het wil geven en er is voldoende animo, dan plannen we het in."
Zo'n zeventig docenten zijn er verantwoordelijk voor dat jaarlijks zo'n duizend mensen iets mógen leren. "Bij ons is het namelijk geen móeten. Mensen doen dit voor de lol." In de coronaperiode kwam er een forse dip in het aantal cursussen, vertelt Jans: "Mensen werd gevraagd of ze online lessen wilden volgen, maar daar was bijna niemand voor in. Toen bleek maar weer eens hoe belangrijk het sociale aspect is."
Nieuw dit jaar is dat er ook in de zomermaanden cursussen en workshops worden aangeboden. De vraag is er, de docenten zijn er en de schoolgebouwen van ROC van Twente staan hartje zomer toch leeg, dus Jans en het bestuur durven het wel aan: "Vorig jaar hebben we al een proef gedaan, maar dit jaar gaan we het onder de noemer 'Zomerschool' grootser aanpakken. En omdat de school dan leegstaat, kan het gewoon overdag."
Over dat sociale aspect gesproken. Zelf volgde Jans een cursus Twents met veertien anderen: "Die mix was heel bijzonder. De jongste was een student van 23 en de oudste was 80. Drie mensen werkten op de UT, er deed zelfs een boertje mee. Het mooie is dat je in de pauze met elkaar praat over hetzelfde onderwerp. Deze mensen hadden elkaar anders nooit, nee nooit kunnen ontmoeten."
Zo'n twintig jaar geleden telde de Volksuniversiteit Hengelo e.o. wel tweeduizend cursisten op jaarbasis. Dat dat aantal nu beduidend lager ligt, heeft met name te maken met het feit dat ze geen NT2 (Nederlands als tweede taal) meer mogen aanbieden. Dat mag alleen ROC van Twente. Jans: "En dat is prima, hoor. We hebben namelijk vooral heel veel voordelen van ROC van Twente. Het merendeel van onze lessen wordt op locaties van hen in Hengelo (De Gieterij) en Almelo (Wierdensestraat) verzorgd."
Daarmee is 'Almelo' genoemd. Daar zat tot zo'n 15 jaar geleden ook een volksuniversiteit. Die is echter geruisloos opgegaan in de collegavereniging in Hengelo: "Onze cursisten komen overal vandaan. Uit Hengelo, maar dus ook uit Almelo en andere plaatsen in de omgeving."