Inwoners van Enschede die een houtkachel gebruiken, hoeven voorlopig niet bang te zijn dat er een handhavingsambtenaar van de gemeente op de stoep staat. De gemeenteraad vroeg eind vorig jaar om de mogelijkheden voor een lokaal stookverbod te onderzoeken, maar het college tempert nu de verwachtingen. "Dit proces vraagt veel ambtelijke capaciteit."
Bij het stoken van hout komen luchtverontreinigende stoffen vrij, zoals fijnstof. De negatieve effecten daarvan worden versterkt als er geen gebruik wordt gemaakt van goed en droog stookhout, als de rook door ongunstige weersomstandigheden blijft hangen en wanneer je een longziekte of -aandoening hebt en houtrook inademt.
Eind vorig jaar hebben meerdere raadsleden het college gevraagd om te kijken wat er mogelijk is om houtstook in Enschede in te perken of aan banden te leggen. Hoewel een gemeente juridisch gezien het gebruik van een houtkachel niet kan verbieden, kunnen er in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wel regels worden gesteld aan het gebruik ervan.
In Amersfoort geldt bijvoorbeeld een verbod om te stoken als de landelijke stookwijzer op code rood of oranje staat, wat vaak gebeurt als het windluw is of als het vochtig weer is. De gemeente Amersfoort heeft 400.000 euro aan handhavingscapaciteit uitgetrokken om te controleren op het naleven van de regel.
Het Enschedese college van B&W ziet het niet zitten om zo'n lokaal verbod in te voeren. In de eerste plaats omdat het aantal klachten over houtstook daar volgens het college geen aanleiding toe geeft. In 2020 waren dat er 14. In de jaren daarna gaat het om respectievelijk 22, 20 en 15 klachten. Over 2024 zijn nog geen gegevens bekend.
"Uit onderzoek blijkt bovendien dat het opnemen van de stookwijzer in de APV en de handhaving ervan complex is", aldus het college in een brief aan de raad. Voordat er boetes kunnen worden opgelegd, moeten er meerdere overtredingen zijn geregistreerd. "Dat proces vraagt veel ambtelijke capaciteit."
In plaats daarvan gaat de gemeente de communicatie en voorlichting over houtstook richting inwoners opvoeren. De website van de gemeente Enschede wordt voorzien van tips om overlast zo veel mogelijk te voorkomen en in de wintermaanden wordt er extra aandacht gevraagd voor het thema.
De inzet op de klachten die bij het loket van de gemeente binnenkomen blijft hetzelfde: een gemeentelijke inspecteur bekijkt ter plaatse de details van de stookinrichting (is het rookgasafvoerkanaal bijvoorbeeld hoog genoeg?) en gaan met de overlastgever in gesprek. "Als er na verloop van tijd geen verbetering optreedt, kan buurtbemiddeling een rol spelen."