Almelo gaat meer auto’s weren uit het centrum. Fietsers en voetgangers krijgen voorrang en dat betekent: lagere snelheid, minder doorgaand verkeer en minder parkeerplaatsen. Wordt de binnenstad straks autovrij?
Binnen de ring van Almelo kiest de gemeente voor duidelijke ingrepen. Zo wil de gemeente Almelo het centrum autoluwer maken door zoveel mogelijk wegen te limiteren tot 30 kilometer per uur, waaronder de Burgemeester Raveslootsingel. De gemeente wil daarmee het autoverkeer door het centrum beperken. Ook buiten het centrum moeten er snelheidsbeperkingen komen. Woonstraten zonder fietsstrook moeten zich ook gaan houden aan een maximumsnelheid van 30 kilometer. Alleen op wegen met vrijliggende fietspaden of waar ruimte nodig is voor bussen en hulpdiensten blijft 50 kilometer toegestaan.
De bouwplannen van Almelo zorgen voor meer inwoners en dus verkeer, voorziet het gemeentebestuur. Met het oog op de komst van duizenden woningen, verspreid over Westerdok, langs de Spoorzone en Achter de Molen moeten er 'duidelijke keuzes worden gemaakt' over mobiliteit. Met de snelheidsbeperkingen hoopt de gemeente dat Almelöers de auto vaker laten staan om naar het centrum te gaan en in plaats daarvan de fiets pakken.
Fietsen wordt dus aangemoedigd, behalve in het centrum. Wethouder Jan Martin van Rees (LAS) windt er geen doekjes om. “Er komt een moment dat fietsen verboden worden in de binnenstad.” Volgens de wethouder brengen fietsers te vaak ‘linke situaties’ met zich mee. “Zeker als je veilig wilt winkelen met je kinderen.” Tot nu zijn dit nog wensen vanuit het gemeentebestuur. “Eerst zullen we dat goed met de ondernemers moeten bespreken”, aldus Van Rees. Om de binnenstad ‘toegankelijk’ te houden worden er meer meer fietsenstallingen geplaatst aan de rand van de binnenstad. Veel partijen van de gemeenteraad (D66, CDA, Almelo Centraal, Lijst Çete) delen deze visie van de wethouder.
Daarnaast wil Almelo belangrijke fietsroutes opwaarderen. Die moeten breder en e-bike-bestendig worden. Het gaat voornamelijk om de fietsroutes die lopen tussen de wijken en het centrum. Waar fietsers een weg kruisen, moeten fietsers voorrang krijgen op snelverkeer. Vooral om het aantrekkelijker te maken de fiets te pakken.
De auto neemt daarnaast nog eens te veel ruimte in, ook letterlijk, en daarom wil de gemeente minder parkeerruimte in de stad. Bij nieuwe woningen worden minder parkeerplaatsen gebouwd per woning, vooral nabij het centrum. In de omliggende gebieden wordt parkeren onaantrekkelijk gemaakt om te voorkomen dat deze wijken steeds voller komen te staan met auto’s die daar niet hoeven staan.
Een opvallend plan, omdat de gemeente eind vorig jaar nog ‘Gast Parkeren’ introduceerde om parkeren in de parkeergarages rond het centrum aantrekkelijker te maken. De eerste twee uur van donderdag tot en met zaterdag is het gratis parkeren; parkeren moest niet langer de drempel vormen om naar het centrum van Almelo te komen. Deze faciliteit staat haaks op de mobiliteitsvisie en is daarom volgens de gemeente mogelijk niet houdbaar op de lange termijn.
De auto blijft niettemin welkom, maar dan wel via de ring rond Almelo. Daarvoor worden knelpunten op de ring en belangrijke toegangswegen aangepakt, zodat het verkeer daar beter doorstroomt. Welke maatregelen daarvoor getroffen moeten worden, weet de gemeente nog niet. De kosten voor deze aanpak en ook die voor de snelheidsbeperkingen en opwaarderingen van fietspaden zijn niet bekend, maar kunnen oplopen tot in de miljoenen.
Ook wordt gekeken naar de bereikbaarheid van de buitengebieden. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid voor een nieuw treinstation bij Aadorp/Aalanderveld. Met de komst van een slordige 700 woningen in dat gebied is zo’n station mogelijk financieel haalbaar.
De gemeente werkt deze plannen uit met de gegeven input van raadsfracties. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich opnieuw over dit onderwerp.