Vele duizenden mensen in Enschede hebben op dit moment geen vaste huisarts. Ze staan nergens ingeschreven en veel huisartsenpraktijken zijn zo vol dat er een patiëntenstop is ingevoerd. De nieuwe huisartsenpraktijk Twentse Oorsprong die deze vrijdag opent, moet de oplossing bieden.
De praktijk, gevestigd aan de J.J. van Deinselaan in Enschede, is een initiatief van huisartsen Bernadette Franke, Marieke Nijhof, Anneloes Richters en Sanne van Huizen. Met een team bestaande uit drie huisarten, een praktijkmanager, meerdere praktijkondersteuners en praktijkmedewerkers gaat Twentse Oorsprong in eerste instantie 2100 patiënten helpen. Uiteindelijk moeten dat er zo’n 4000 worden.
"Met de start van Twentse Oorsprong kunnen we veel mensen de zekerheid geven van een vaste huisarts", aldus Bernadette Franke, huisarts en medeoprichter. "Een vertrouwd aanspreekpunt in de zorg is voor veel patiënten belangrijk en daaraan komen we nu tegemoet.” Deze ontwikkeling is een welkome opluchting in Enschede, waar naar schatting zo'n tienduizend inwoners zonder vaste huisarts zitten.
“De huisartsenpraktijk draagt bij aan de structurele aanpak van het huisartsentekort in Enschede”, vertelt Foke Dijkstra, regiomanager van Menzis. Een plek is bedoeld voor mensen die eerder bij Co-Med stonden ingeschreven én voor anderen zonder vaste huisarts, afhankelijk van waar ze wonen.
De opening van Twentse Oorsprong komt mede voort uit de problemen met de commerciële huisartsenketen Co-Med die op 5 juli 2024 failliet ging. Zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis stopten de samenwerking met de organisatie vanwege twijfels over de continuïteit en kwaliteit van de huisartsenzorg. Co-Med was met zo’n 9000 patiënten de grootse leverancier van huisartsenzorg in Enschede.
Twentse Oorsprong is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de betrokken huisartsen, de regionale huisartsenorganisatie SHT-THOON, de gemeente Enschede en verzekeraar Menzis. De gemeente Enschede heeft een versnelde vergunningaanvraag en aanpassingen aan de infrastructuur mogelijk gemaakt. Daarnaast heeft Menzis bijgedragen aan de financiering van de tijdelijke huisvesting.
Wethouder Harmjan Vedder benadrukt het belang van deze samenwerking: “Goede toegang tot huisartsenzorg is ontzettend belangrijk. Samen met alle partners proberen we iets te doen aan het tekort. De opening van deze huisartsenpraktijk is een mooie stap. Wij zijn blij met dit nieuwe initiatief.”
De komende jaren wil de nieuwe huisartsenpraktijk uitgroeien tot een volwaardige praktijk die niet alleen patiënten opvangt, maar ook jonge huisartsen begeleidt in hun ontwikkeling tot praktijkhouder. “We willen laten zien dat praktijkhouderschap een leuke, haalbare en aantrekkelijke keuze is voor jonge huisartsen”, benadrukt Marieke Nijhof. "Door hen de kans te geven ervaring op te doen, investeren we niet alleen in hun toekomst, maar ook in de continuïteit van huisartsenzorg in Enschede. Door deze manier van samenwerken maken we Enschede weer een aantrekkelijke stad om als huisarts te werken.”
Naast Twentse Oorsprong is er sinds kort ook de huisartsenpraktijk THOEN, gevestigd in de huisartsenpost van het Medisch Spectrum Twente, die spoedzorg biedt aan inwoners zonder vaste huisarts. Het is de bedoeling dat THOEN op termijn ook uitgroeit tot een volwaardige praktijk waar patiënten zich kunnen inschrijven.
Patiënten die voorheen bij Co-Med waren ingeschreven en nu in aanmerking komen voor een plek bij Twentse Oorsprong, zullen hierover door hun zorgverzekeraar worden geïnformeerd. Voor de overige voormalige Co-Med-patiënten wordt nog naar een structurele oplossing gezocht. Tot die tijd kunnen patiënten voor huisartsenzorg terecht bij een tijdelijk aangewezen praktijk.