Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede 700-bundel is een poëtische tijdreis van Dichters in Enschede

Enschede mag dit jaar zevenhonderd kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren hebben allerlei clubs, verenigingen en eenlingen activiteiten in de steigers gezet. Zo ook Dichters in Enschede, het collectief van oud-stads- en anderssoortige dichters in de stad. Deze zondag presenteren zij een poëtische tijdreis langs al die zeven eeuwen Enschede.

Het collectief Dichters in Enschede (DIE) bestaat uit oud-stadsdichters, genomineerden én andere poëzieliefhebbers. “Iedere stadsdichter sluit automatisch aan”, vertelt oud-stadsdichter Jos Eertink. “En de meesten blijven.” Bram Geerlings, die al drie keer genomineerd werd, maar net naast de titel greep, hoort ook bij de club. Samen met onder andere Jos Eertink werkte hij aan de jubileumbundel, getiteld ‘Enschede 700 – Enschedese gedichten door de eeuwen heen’.

Bijzondere editie van de jaarlijkse bundel

De DIE-dichters brengen ieder jaar een gezamenlijke bundel uit. Met dit jaar een bijzondere editie: een bundel die niet alleen maatschappelijke thema’s aanstipt, maar zeven eeuwen stadsleven in verzen vangt. Het idee voor de jubileumbundel komt van Enschedese dichter Bram Geerlings. “Het leek mij een leuke gelegenheid om wat extra inspanning te doen. Deze bundel is ongeveer het dubbele van wat wij als club normaal jaarlijks produceren. Het is een compleet boekwerk geworden.”

Zeven eeuwen, zeven hoofdstukken

De bundel van zo’n 90 pagina’s neemt de lezer mee door zeven eeuwen stadsgeschiedenis. Elk hoofdstuk start met een inleiding, geschreven door Geerlings, gevolgd door een reeks bijpassende gedichten van verschillende dichters. “Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe lastiger het wordt”, zegt oud-stadsdichter Eertink. “Maar dat triggert juist de verbeeldingskracht.”

Lees verder onder de afbeelding.


20250412 Enschede700 dichtbundel DIE dichters 1
De cover van de dichtbundel: een schilderij van de Oude Markt, gemaakt door Enschedese schilder Maarten Dalstra
Beeld: Dichters in Enschede

Soms zijn het compleet nieuwe gedichten over een ver verleden, soms eeuwenoude teksten. Eertink: “In het allereerste hoofdstuk (die ingaat op de jaren 1325-1425) staan zelfs versjes waarvan we niet eens precies weten uit welk jaar ze komen.” Om in het verleden te duiken, hebben de dichters dan ook flink research moeten doen. Er is diep gegraven in bronnen zoals de Twentse Taalbank.

Reis door de tijd

Zo vond Eertink een oud dagboek van Aleida Leurink, een predikantsvrouw uit Enschede. “Ondanks dat ze redelijk droog schreef over dagelijkse dingen, mislukte oogsten, blikseminslagen en andere ellende, raakte ik meer en meer betrokken naarmate ik meer las uit haar dagboek”, ligt de oud-stadsdichter toe. “Dan komt een stem uit het verleden, uit een bepaalde tijd, echt tot leven.”

Lees verder onder de afbeelding.


20250412 Enschede700 dichtbundel DIE dichters 3
Een inkijkje in de bundel
Beeld: Dichters in Enschede

Ook volgens Geerlings geven de stemmen en teksten uit het verleden meer grip op de tijdsgeest. “Je krijgt er zeker meer gevoel voor als je dit leest”, aldus Geerlings. Zijn collega valt hem bij: “Het voelt écht als een tijdreis.”

icon_main_info_white_glyph

Presentatie in De Museumfabriek

De bundel wordt deze zondagmiddag om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) gepresenteerd in De Museumfabriek. Huidige stadsdichter Vera Boertien leidt het programma, dat muzikaal omlijst wordt. Entree is gratis toegankelijk voor iedereen. Eertink: “En natuurlijk kunnen bezoekers daar de bundel zien, aanraken en aanschaffen.” De bundel is te koop in hardcover voor 15 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.