Samen sterk, onder die noemer is in de regio Almelo, Tubbergen en Twenterand de Gebiedscoöperatie ATT opgericht. Het samenwerkingsverband van drie lokale energiecoöperaties gaat zich volledig richten op de ontwikkeling van windenergie in gezamenlijk lokaal eigendom.
Met financiële steun van de gemeentebesturen - die samen 1,5 miljoen op tafel leggen - moet de coöperatie ervoor zorgen dat de komst van windmolens in de Weitemanslanden daadwerkelijk iets oplevert voor de mensen en bedrijven in de buurt. In de vorm van eigendom, opbrengsten en investeringen in de leefomgeving.
De Weitemanslanden is een gebied tussen Vriezenveen, Almelo en Tubbergen. Het is een van de beoogde locaties voor de komst van windmolens die door de provincie is aangewezen. De drie gemeenten zien ruimte voor zes tot tien windmolens. Daarmee kan jaarlijks tussen de 120 en 180 gigawattuur (GWh) aan elektriciteit worden opgewekt, voldoende om tienduizenden huishoudens van stroom te voorzien
Het uitgangspunt van de provincie is dat een toekomstig windpark voor minimaal de helft eigendom van de lokale gemeenschap moet zijn. Niet alleen vreemde investeerders uit binnen- of buitenland dus, maar inwoners en lokale bedrijven en coöperaties die samen bepalen en profiteren.
"Het zoekgebied in de Weitemanslanden beslaat drie gemeenten", vertelt voorzitter Hidde Visser van Gebiedscoöperatie ATT. Die verdeling maakte het lastig voor de energiecoöperaties van de drie gemeenten om er plannen te ontwikkelen. De nieuwe gebiedscoöperatie moet uitkomst bieden. "We pakken het project nu samen op. En als we de opbrengsten gaan verdelen, doen we dat op lokaal niveau."
Daartoe worden drie fondsen in leven geroepen. Het eerste is een grondvergoedingsfonds, waaruit jaarlijkse vergoedingen worden betaald aan grondeigenaren die hun land beschikbaar stellen voor de plaatsing van windmolens. Daarnaast komt er een omgevingsfonds, ter compensatie van de directe omgeving die mogelijk hinder ondervindt van de windmolens. Tot slot wordt een maatschappelijk fonds opgezet van waaruit andere duurzame initiatieven kunnen worden ondersteund.
Opvallend: de drie lokale coöperaties (Almelo Energie, Essenkracht Tubbergen en Energiek Twenterand) blijven zelfstandig bestaan. Wie lid is van één van de lokale clubs, wordt automatisch ook lid van de overkoepelende ATT."Dit zijn drie gemeenten en drie coöperaties die heel goed samenwerken", benadrukt Visser. "Dit is redelijk uniek in Nederland, heel vaak wordt er enkel binnen de eigen gemeentegrenzen gekeken." De voorzitter hoopt op deze manier meer draagvlak te creëren voor de komst van de windmolens. "Er is overigens niets mis mee dat mensen tegen de komst van windmolens zijn, maar het is iets waarvan wij zeggen: dit gaat sowieso gebeuren. Dan kunnen we het beter samen oppakken en zo niet alleen de lasten, maar ook de lusten samen verdelen."
Komende dinsdag verloopt de deadline voor initiatiefnemers om bij de provincie Overijssel een officiële aanvraag in te dienen voor de ontwikkeling van windenergieprojecten in het ATT-gebied.