Een groot drugslab verstopt in een boerenschuur in Overdinkel en eigenaren van het erf die meehielpen bij het graven van een geul, om zo illegaal stroom af te tappen. De rechtbank in Almelo veroordeelt twaalf mannen voor hun rol in een cocaïnewasserij. Elf van hen gaan de cel in. Eén iemand, de 71-jarige Hennie H., krijgt alleen een taakstraf.
De zaak kwam eind november 2023 aan het rollen doordat omwonenden een penetrante sterk chemische geur roken en alarm sloegen. Het bleek te gaan om een zogenoemde cokewasserij: een drugslab waar cocaïne uit een bepaald product onttrokken wordt. In dit geval ging het om chiazaad, een soort superfood waarin de harddrugs zaten verstopt.
Justitie heeft becijferd dat er in een paar maanden tijd een megapartij aan cocaïneblokken werd geperst. Geschatte straatwaarde: 21 miljoen euro.
De rechtbank vindt dat het kan worden bewezen dat vader Hennie (71) en zoon Jeroen H. (41) wisten dat er een groot drugslab, een cocaïnewasserij, in een loods op hun terrein aan de Goormatenweg in Overdinkel was gebouwd. Dat niet alleen, ze hebben ook meegeholpen aan het faciliteren van het lab. Zo hebben de twee geholpen met het graven van een geul, om illegaal stroom door af te tappen.
"Samen hebben de twee voorwerk verricht. Hierdoor is er ruim twee maanden lang op grote schaal cocaïne geproduceerd", zo zegt de rechter in haar vonnis. Ook de grote containers die werden gebruikt voor het lab hebben de twee moeten zien volgens de rechtbank.
De rechter veroordeelt zoon Jeroen tot een gevangenisstraf van twee jaar en vier maanden. Vader Hennie moet van de rechtbank een taakstraf van 480 uur – 12 fulltime werkweken – uitvoeren en hoeft dus niet de cel in. "Wij houden rekening met de leeftijd en de fragiele gezondheid van de man." Wel hangt Hennie een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar boven het hoofd, mocht hij weer de fout ingaan.
De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie wilde zoon Jeroen vier jaar achter de tralies zien. Voor vader was een celstraf van twee jaar – waarvan 8 maanden voorwaardelijk – gevraagd.
Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zes jaar cel tegen ene 'Charlie', het meesterbrein achter de cocaïnewasserij. De rechtbank gaat mee in deze eis. "Hij regelde de voorraad, telefoons en gaf de opdrachten aan de koks. In een geval zoals deze kan er niet anders worden gereageerd dan met een lange gevangenisstraf."
De 'drugskoks' en degenen die de hand-en-spandiensten leverden in het lab gooiden het eerder al op een akkoordje met het Openbaar Ministerie, deze negen mannen tekenden voor straffen van tussen de 33 en 44 maanden. De rechtbank gaat hier – op één geval na – mee akkoord.
In het geval van een van de Colombiaanse koks wijkt de rechter af van de afspraak over de hoogte van de straf die het Openbaar Ministerie maakte met de verdachte. Volgens de rechtbank was de deal te mild. De rol van deze drugskok was namelijk dermate groot in de cocaïnewasserij. Hij moet één maand langer zitten dan afgesproken.
Zoon Jeroen H. was zelf bij de uitspraak aanwezig. Hij mocht het strafproces in vrijheid afwachten. Nu hij is veroordeeld tot een jarenlange celstraf moet hij gelijk mee met de politie – richting de gevangenis.
"U bent via die deur achter u hier naar binnengekomen, maar u zult via die andere deur, richting het cellencomplex, deze zaal verlaten", zo vertelt de rechter vlak voordat de Overdinkelaar zijn geliefden zichtbaar geëmotioneerd vaarwel knuffelt.