Verkeer
Stuur appje
Zoek

Paasvuren, droogte en dreigende verboden: hoe zit dat eigenlijk?

Paasvuur 4
Beeld: Ernst Bergboer

Het is droog in Twente. In heel Nederland, trouwens. Recente Natuurbranden in Drunen, bij Ede en op de heide bij Glanerbrug. Grote vraag met het paasweekeinde voor de deur: gaat die droogte leiden tot een verbod op het ontsteken van gereedstaande paasvuren? Dit zijn de spelregels.

Het hangt er maar vanaf. Als het om Enschede gaat, gelden er twee regimes: een voor grote en een voor kleine paasvuren. Uitzinnig grote paasvuren van een paar duizend kuub worden binnen de gemeentegrenzen niet ontstoken; in Enschede geldt een maximale omvang van 500 kuub. Maar twee traditionele plekken gelden als groot: het paasvuur bij Twekkelo en dat bij Lonneker.

Meldings- of vergunningsplicht

Voor kleine paasvuren geldt een meldingsplicht. Zomaar ontsteken mag dus niet. Organisatoren van grote paasvuren waarbij publiek aanwezig is, moeten een evenementenvergunning aanvragen. Dat betekent dat er veiligheidseisen gelden. De evenementenorganisatie moet die naleven en is dan ook aansprakelijk.

Er gelden verschillende kaders voor toestemming om zo’n paasvuur te ontsteken in het geval van droogte en risico op natuurbranden. Of voor een verbod, zo je wilt. Vanwege die veiligheidseisen is dat kader bij grotere, vergunningplichtige paasvuren ruimer dan dat voor kleinere, meldingsplichtige paasvuren. Populair gezegd: kleinere paasvuren worden eerder verboden dan grote.

Fase 1 en fase 2

De gemeente hanteert daarvoor de systematiek die de brandweer gebruikt op de website natuurbrandrisico.nl. Daar worden twee fasen gehanteerd. Fase 1 geldt voor situaties waarin de brandweer nog geen extra maatregelen heeft genomen om voorbereid te zijn op eventuele natuurbranden. Fase 2 geldt als het al geruime tijd droog is. De brandweer is dan extra alert, zeker als het wat harder waait.

Bij fase 2 is het ontsteken van kleine, meldingsplichtige paasvuren verboden. Dat geldt dan nog niet voor de grotere paasvuren waarvoor een vergunningsplicht geldt: Twekkelo en Lonneker. Meer info over de specifieke regels die in Enschede gelden vindt je online.

Actueel stookverbod, definitief besluit einde van de week

In heel het land geldt fase 2, ook in Twente. Op dit moment is dat dan ook de situatie in Enschede. Of er aankomend weekend paasvuren binnen de Enschedese gemeentegrenzen zullen branden, hangt van het weer af. Bij aanhoudende droogte blijft die fase 2 van kracht en geldt er een verbod op het ontsteken van kleine paasvuren. Steekt daarbij een flinke wind op, 5 Beaufort of meer, dan mogen ook de paasvuren in Twekkelo en Lonneker niet branden.

Eind deze week hakt de Veiligheidsregio daarover een knoop door, in samenspraak met de organisatoren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.