Het lied Keti Koti van Jurrian van Dongen, Glynis Terborg en Desai Breeveld heeft de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied van 2025 gewonnen. Het nummer won niet alleen de juryprijs, maar ook de publieksprijs, dankzij online stemmen en de kinderjury. Tijdens de uitreiking in de Kleine Willem in Enschede gingen ook Samba Salad en Ageeth de Haan met prijzen naar huis.
De winnaar van de Willem Wilminkprijs werd gekozen door een vakjury onder leiding van presentator Mark Haayema. “De jury was diep onder de indruk van de manier waarop het beladen en gevoelige thema van Keti Koti invoelend en helder is vertaald naar een lied voor kinderen.”
Jurylid Izaline Calister had de eer om de prijs uit te reiken. “Ik liet het lied horen aan een kennis en hij moest bijna huilen. Toen ik het daarna aan mijn kinderen liet horen en ook zij in tranen waren, wist ik zeker dat dit lied zou gaan winnen”, vertelt ze. ‘Keti Koti’ is gezongen door Joy Wielkens en gecomponeerd door Remko Rijpma.
Het schrijven van een lied over zo’n beladen thema bleek geen eenvoudige opgave. “We hebben er bijna een jaar aan gewerkt. Normaal schrijf ik alleen, maar ik ben ontzettend blij dat we dit samen hebben gemaakt”, zegt een zichtbaar trotse Jurrian van Dongen.
De schrijver, bekend van onder meer Het Klokhuis, won de Willem Wilminkprijs al drie keer eerder met de liedjes Give me some skin, Een soort van en Je weet dat je wat mist.
Glynis Terborg is een van de auteurs van het bekroonde lied, dat ze samen met haar zoon Desai Breeveld schreef. “In eerste instantie wilde ik helemaal niet meeschrijven. Maar ik hielp mijn zoon steeds vaker en op een gegeven moment zei hij: ‘Je hebt al zoveel gedaan, je hoort er gewoon bij’”, vertelt ze. Het thema vond ze zwaar. “Ik heb er nachten van wakker gelegen. Moest ik hier wel aan meewerken? Ik vier zelf namelijk geen Keti Koti. Maar het onderwerp is zó belangrijk en dat gaf uiteindelijk de doorslag.”
Lees verder onder de afbeelding.
De Buma Kindermuziekprijs is dit jaar toegekend aan Ageeth de Haan. Daarmee treedt ze in de voetsporen van grote namen als Dirk Scheele, Ernst, Bobbie en de rest, en Herman van Veen. De prijs is een oeuvreprijs en wordt uitgereikt aan artiesten die een blijvende bijdrage hebben geleverd aan kindermuziek in Nederland.
De theatermaakster en liedjesschrijfster heeft door de jaren heen veel kinderliedjes haar eigen gemaakt zoals ‘de wielen van de bus’ en ‘visje visje in het water’.
Lees verder onder de afbeelding.
Voor De Haan betekent de prijs meer dan alleen erkenning. “Het voelt als een moment om even stil te staan bij alles wat ik heb gedaan”, zegt ze. “Bij elk van mijn 17 albums dacht ik: ‘Het is klaar, op naar de volgende’. Maar door deze prijs besef ik: ik mag ook wel eens terugkijken en trots zijn op wat er al ligt.”
De Buma Samen Muziek Maken Prijs, bedoeld voor een artiest of gezelschap dat uitnodigt tot samen zingen en bewegen, ging dit jaar naar het gezelschap Samba Salad. “We begonnen 47 jaar geleden met het maken van muziek en dat je dit dan nu nog steeds mag doen en dat onze dochter – die bijna op het podium geboren is – meedoet maakt het heel bijzonder”, vertelt Herman Link van Samba Salad.
Lees verder onder de afbeelding.
Het trio wordt afgemaakt door moeder Rita en dochter Maya. “We proberen op onze manier wereldmuziek bij de kinderen te brengen.” De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan artiesten die kinderen actief betrekken bij muziekbeleving.
De Willem Wilminkprijs voor beste kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, in samenwerking met Buma Cultuur. De prijs vraagt aandacht voor het betere Nederlandstalige kinderlied en is vernoemd naar de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink. De winnaar ontvangt een geldprijs van €5.000 en een speciaal kunstwerk.
De overige finalisten voor het beste kinderlied van 2025 waren Mats Hoogland met Barbiepop en Bette Westera met Zijn huis was een kuil.