De voormalige eigenaar van het failliete sushirestaurant Ginza in Enschede moet meer dan 1,1 miljoen euro terugbetalen aan de curator. De rechtbank acht bewezen dat de man op grote schaal geld uit zijn onderneming heeft gesluisd. Dit deed hij via zijn bv en met zijn persoonlijke rekening.
Het gaat om een terugbetaling ruim van 1,1 miljoen euro. De bv van de ondernemer moet 593.400 euro hiervan ophoesten, terwijl de restaurantuitbater zelf als privépersoon 512.390 euro overmaken naar de boedel van het failliete Ginza.
Daarbovenop komen nog eens duizenden euro’s aan onder andere rente, beslagkosten, proceskosten en het salaris van de curator dat moet worden afgetikt. Dit alles komt samen neer op een slordige 17 duizend euro.
Het all-you-can-eat restaurant opende in 2014 de deuren en zit op een toplocatie in winkelcentrum De Klanderij. Een jaar later kwam er een andere eigenaar aan het roer.
Op het eerste gezicht liep het Japanse eethuis op rolletjes, het zat vaak bomvol. Er werd dan ook winst gedraaid door de onderneming – die een kleine zestig mensen in dienst had. Maar tot ieders verrassing ging het restaurant begin dit jaar op de fles.
De curator heeft intussen een kandidaat gevonden die een doorstart wil maken met restaurant Ginza. Op de Facebookpagina van het restaurant valt te zien dat aannemers druk bezig zijn om het etablissement in een nieuw fris jasje te steken.
De oud-eigenaar kwam niet opdagen op de zitting en heeft zichzelf dus niet verdedigd in de rechtbank. "De door de curator aangevoerde feiten en omstandigheden zijn door de ondernemer niet weersproken." De rechter hoefde dan ook niet lang te twijfelen en ging mee in de onderbouwing van curator Aarnink. De curator had in de tussentijd al snel beslag laten leggen op de bankrekeningen van de ondernemer. Dit om te voorkomen dat nog meer geld weggesluisd zou worden.
De uitspraak is een nieuwe klap voor de voormalig restauranthouder, die eerder al zijn Japanse eetgelegenheid moest sluiten nadat de Belastingdienst het faillissement had aangevraagd. Dit vanwege een schuld bij de fiscus van ruim 8 ton.
Naast de Belastingdienst hebben nog veertien andere schuldeisers zich gemeld bij de curator. Die claim loopt op naar een gezamenlijk bedrag van zo'n 1,8 ton. Dankzij deze uitspraak gloort er voor hen weer een beetje hoop op dat zij hun geld ooit terugkrijgen.
De curator had al beslag laten leggen op de bankrekeningen van de horecaondernemer. Dit om te voorkomen dat er nog meer geld zou verdwijnen, zo valt te lezen in een faillissementsverslag dat vorige maand online is gezet.