Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nascheiden nog een brug te ver, maar Hengelo blijft afgekeurd pmd nog steeds mechanisch sorteren

Pmd container hengelo binnenstad marskant IMG 6567
Hengelo blijft pmd uit de verzamelcontainers nog steeds mechanisch sorteren.
Beeld: 1Twente

Hengelo laat afgekeurd pmd uit ondergrondse verzamelcontainers nog steeds mechanisch sorteren. Dit schrijft de gemeente in antwoord op vragen die Lokaal Hengelo - Anders! heeft gesteld in de politieke markt over de pmd-evaluatie. Fractievoorzitter Glenn Dedecker wilde vorige week van wethouder Benno Brand weten of het klopt dat er nog verpakkingsafval gesorteerd wordt en wat de afspraken zijn tussen de gemeente Almelo, Enschede, Hengelo en Verpact, de koepel van producenten en importeurs van verpakkingen.

Vanaf januari tot medio november 2023 heeft Hengelo, samen met Enschede en Almelo, een proef gehouden met het mechanisch sorteren van pmd. In totaal is er volgens de gemeente bij de proef 6.285 ton verpakkingsafval verwerkt, meldde de gemeente vorig jaar. Na de proef ging het mechanisch sorteren door in Hengelo.

Zakinzameling

Vorig jaar zomer antwoordde het college van B en W op schriftelijke vragen van Lokaal Hengelo Anders! dat het mechanisch sorteren zou stoppen in september 2024 in verband met het weghalen van de grote oranje verzamelcontainers en het overstappen op zakinzameling. Hoogbouwbewoners krijgen daarvoor gratis doorzichtige zakken.

202309 COEN KRUKKERT 7 ENSCHEDE WIJK WIJKBEELD PLASTIC AFVAL ANALOOG
Lees ook
Hengelo blijft verpakkingsafval nascheiden tot flatbewoners doorzichtige zakken krijgen

Hengelo laat afgekeurd pmd uit de ondergrondse verzamelcontainers sinds september 2024 nog steeds sorteren. De reden daarvan is dat de onderhandelingen over een nieuwe ketenovereenkomst met verpakkingenleveranciers (Verpact) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog lopen. "Alle partijen hebben afgesproken om in afwachting van nieuwe afspraken het pmd uit de ondergrondse verzamelcontainers mechanisch te blijven nasorteren."

Minder kosten

Doel van het mechanisch sorteren is om uit het afgekeurde pmd nog zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal te halen. Voordeel is dat dit afgekeurde pmd niet meer verbrand hoeft te worden door Twence en de gemeente minder kosten kwijt zijn. De gemeente zegt met mechanisch nasorteren van pmd inzicht te willen krijgen in de kosten.

“Alle partijen hebben afgesproken om in afwachting van nieuwe afspraken het pmd uit de verzamelcontainers mechanisch te blijven nasorteren.”

Mechanisch nasorteren van afgekeurd pmd kost Hengelo geld. Die betaalt daarvoor 150 euro per ton afgekeurd pmd. Voor het teruggewonnen materiaal ontvangt de gemeente geen aanvullende vergoeding. Voor goedgekeurd pmd, dat weinig vervuiling bevat, krijgt de gemeente een vergoeding van 270 euro per ton.

12 kg pmd per hoogbouwbewoner

Volgens de gemeente Hengelo levert mechanisch sorteren gemiddeld 12 kg pmd per hoogbouwbewoner per jaar op, dat hergebruikt kan worden als grondstof. Dat bleek uit de eerdere proef. Over dat gemiddelde zei de gemeente in 2024: "Dit is materiaal uit alle verzamelcontainers in Twente waar Twente Milieu inzamelt. Er is niet precies aan te geven hoeveel Hengeloos materiaal is herwonnen."

20240923 pmd afval beursstraat hengelo IMG 3151
Lees ook
Evaluatie pmd-afval Hengelo: neveneffecten niet goed ingeschat, extra maatregelen nodig voor schonere straten

Doordat de onderhandelingen tussen de VNG en Verpact nog lopen en onduidelijk is wat daar uitkomt, wil Hengelo op korte termijn nog geen drastische wijzingen van het inzamelsysteem van pmd. Het college van B en W wil eerst maatregelen nemen, die zogenaamde quick wins (in goed Nederlands: 'laaghangend fruit') moeten opleveren om de huidige problemen bij de inzameling van pmd bij hoogbouw op te lossen.

Pas komende zomer wordt een nieuwe ketenovereenkomst verwacht tussen tussen de VNG en Verpact. Hengelo wil in het najaar de balans opmaken en kijken hoe het verder moet met de afvalinzameling in de stad.

20230904 Afval pmd container afvalcontainer plasticcontainer Wilco Louwes
Lees ook
Minder dan 1 procent van het Twentse verpakkingsafval is direct na inzameling 'klaar' voor recycling
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.