Terwijl overal in Twente paasvuren worden afgeblazen, is in de gemeente Dinkelland nog geen besluit gevallen. Burgemeester John Joosten houdt dinsdagmorgen de mogelijkheid open dat in zijn gemeente de brandstapels kunnen worden ontstoken. “In principe kunnen de paasvuren doorgaan, mits men zich aan de richtlijnen houdt.”
De richtlijnen van de brandweer, die van kracht zijn nu het risico op natuurbranden door de langdurige droogte groot is, betreffen onder meer de grootte van een paasvuur. Dat mag niet groter zijn dan 500 kub. Dat is volgens burgemeester Joosten niet aan de orde in Dinkelland. “Wij doen niet mee met het spelletje wie het grootste paasvuur heeft.”
Voor de gemeente Dinkelland geldt wel Fase 2, wat betekent dat de brandweer vanwege de aanhoudende droogte extra alert is. Zeker als het wat harder waait. Burgemeester Joosten geeft in de ochtendshow Twente wordt wakker van Twente FM aan dat de windkracht niet hoger mag zijn dan 4 beaufort. “Als het zulk weer is als vanmorgen kan ’t doorgaan. Men is van te voren goed gewaarschuwd.”
In Oldenzaal namen de organisatoren van het traditionele paasvuur op terrein Toetersdennen in recreatiepark Het Hulsbeek dinsdag zelf al het besluit om de houtstapel niet te ontsteken. De gemeente Oldenzaal verwacht dat ook de kleinere vuren geen doorgang kunnen vinden, tenzij de weersomstandigheden ingrijpend veranderen.
De gemeente verwacht niet dat een eventuele ontheffing van het stookverbod de weg vrij maakt om een paasvuur te ontsteken. Aanvragers van zo’n stookontheffing wordt er met klem op gewezen dat het van het grootste belang is de richtlijnen met betrekking tot natuurbrandrisico’s te volgen. Een woordvoerder van de gemeente zegt begrip te hebben voor de teleurstelling dat paasvuren geen doorgang kunnen vinden, maar voegt daar aan toe dat de veiligheid van de inwoners en de bescherming van natuurgebieden altijd voorop staat.