De gemeenteraad van Almelo steunde dinsdagavond in ruime meerderheid een voorstel van de SP om de stijging van de afvalkosten te beperken. Aanleiding is de overstap naar een nieuw systeem voor afvalverwerking. De oranje bak verdwijnt, maar het blijft onzeker hoeveel dat gaat kosten.
Almelo wil overstappen op nascheiding van plastic, blik en drinkkartons (PMD). Met die stap hoeft het PMD straks niet meer apart in de oranje bak te worden gegooid. Dit kan dan bij het restafval in de grijze bak. Deze verandering mocht volgens het gemeentebestuur maximaal 25 euro extra per huishouden kosten. Maar de SP vond dat te gortig en stelde voor om de stijging te beperken tot 15 euro.
SP-raadslid Teunis: “We zijn niet tegen nascheiding, maar weer 25 euro er bovenop is veel geld in een tijd waarin alles duurder wordt.” Volgens Teunis heeft het gemeentebestuur jarenlang de belofte gedaan dat nascheiding goedkoper zou uitpakken: “Nu blijkt het toch duurder te worden, dan moet je daar eerlijk over zijn.” Teunis kraakte ook het huidige systeem waarbij inwoners zelf afval moeten scheiden: “99 procent van het Almelose PMD-afval werd alsnog niet gerecycled, maar verbrand. Dan moet je erkennen dat het beleid heeft gefaald.”
Ook andere partijen maakten zich zorgen over het prijskaartje voor het verdwijnen van de oranje bak. D66-raadslid Wiertz benadrukte dat de kosten voor nascheiding nog onzeker zijn. “Dan is het verstandig om de stijging zoveel mogelijk af te remmen.” CDA-raadslid Wind (CDA) sloot zich daarbij aan “We willen voorkomen dat de portemonnee van Almelose huishoudens nog verder wordt geraakt.”
Wiertz wees bovendien op de zorgen van inwoners over de kosten, die op sociale media gedeeld werden na feestelijke berichten van de fractie democraten.nu. Raadslid Herman Zwerink van die fractie pleitte er juist voor om het gemeentebestuur meer ruimte te geven bij het zoeken naar een nieuwe afvalverwerker. De VVD sprak haar vertrouwen uit dat het gemeentebestuur de kosten binnen de perken houdt.
Raadslid Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) bracht nog een andere ontwikkeling ter sprake: het contract met de huidige afvalverwerker Twence stopt in juli 2027. Vanaf dan ontvangt Almelo geen dividend. Dat leverde jaarlijks gemiddeld 431.000 euro op. Hoe dit gemis in inkomsten wordt opgevangen, is nog onduidelijk volgens wethouder Van Mierlo.
Wethouder Van Mierlo (CDA) kon nog geen precies bedrag noemen omdat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de verpakkingsorganisatie Verpact nog onderhandelen over nieuwe tarieven voor afvalverwerking. “Die gesprekken moeten we eerst afwachten", aldus Van Mierlo. "De berekening van 25 euro is een maximum, het kan ook lager uitvallen.”
Door het voorstel van de SP mag het gemeentebestuur alleen overstappen op nascheiding als de kosten per huishouden niet meer dan 15 euro stijgen. Wordt het toch duurder, dan zal de gemeenteraad zich hier opnieuw over moeten buigen.